Nyitókép: Andrej Lojan

 

A Most-Hídnak nem jelentene problémát Radoslav Procházka, a 2016-os választások után nem sokkal felbomló Sieť egykori elnökének alkotmánybírói jelöltsége. Erről Bugár Béla (Most-Híd) beszélt a TASR-nek adott interjújában.

 

„Ha valaki jelölné őt, úgy hiszem, nem lenne vele problémánk. Mindenki elbukhat, ettől még jogászként kiváló volt”

 

mondta Bugár. Azt is kijelentette, hogy a parlament nem feltétlenül lesz képes megfelelő számú jelöltet állítani, így az alkotmánybíróság akár egy hónapra is megbénulhat. Szerinte azonban ettől Szlovákia „még nem omlik össze”.

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd elnökének elmondása szerint saját pártjának több aspiránsa is van az alkotmánybírói tisztségekre. Egyelőre nem erősítette meg, hogy a vegyespárt Peter Kresákot javasolná majd a taláros testületbe, bár Gál Gábor igazságügyi miniszter korábban már megszellőztette, hogy javasolni fogják a posztra Kresákot.

 

„Eldöntjük, és ennek fényében majd értesítjük önöket. Nem csak sajátjaink lesznek köztük, más intézmények is javasolnak majd alkotmánybírókat”

 

fogalmazott Bugár. Azzal kapcsolatban nem akart spekulációkba bocsátkozni, hogy Robert Fico smeres pártelnök elfogadható jelölt lenne-e a Most-Híd számára. Azt azonban elárulta, hogy Lucia Žitňanská (frakción kívüli) képviselő, egykori most-hidas vezetőségi tag nem akarja jelöltetni magát.

 

A parlamentnek a január végén kezdődő ülésszak alatt kell megválasztania alkotmánybíró-jelöltjeit, akiket aztán Andrej Kiska nevez ki. A jelöltséget január 7-ig kell leadni. Az Alkotmánybíróság 13 bíráját cserélik majd le. Bugár szerint az a legfontosabb, hogy 18 jelöltet sikerüljön megszavazni (ebből választ ki 9-et az államfő).

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!