Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter kutatás és fejlesztésre szánt 33,4 millió eurós keretösszeget  osztott szét olyan vállalatok között, amelyeknek sosem tevékenykedtek ezen a területen, több közülük pedig nullás forgalmat bonyolítottak az elmúlt években. Az ügyre Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet.

 

Az eset kísértetiesen hasonlít a 2017-es év egyik legnagyobb botrányára, mikor Peter Plavčan (szintén SNS) miniszter 300 millió eurót osztott szét arra szemmel láthatóan nem jogosult vállalatoknak. Az ügy koalíciós válságot idézett elő, Robert Fico akkori miniszterelnök pedig önkényesen leváltotta Plavčant. Az SNS elnöke akkor bejelentette, hogy kilép a koalíciós szerződésből – ami végül nem történt meg, a koalíció megmaradt, de az SNS sokat vesztett hiteléből választói körében.

 

Lubyová közel 30 cégnek 430 ezer és 1,4 millió euró közti összegeket ítélt oda kutatás-fejlesztési programokra. A listán szereplő EXA Group, a Biomedical Engineering, a Solmea, a NaviDate vagy a Merchant azonban nem szerepelnek a közszféra partnereit nyilvántartó regiszterben. Több kedvezméynezetett vállalatnak még honalpja sincs, egyáltalán nem mutattak ki forgalmat.

 

 hirdetes_400x285  

Lubyová 200 ezer eurót adott egy utazási irodának, hogy kurzusokat tartsanak a holokausztról. Az oktató egy erdész lesz

 

Se forgalom, se referencia

 

Az EXA Group például, amely 1,3 millió eurót kapott Lubyová döntése alapján fúrástechnológiai kutatásra, egy pozsonyi lakásba van bejelentve, nem rendelkezik üzemterülettel – a nyilvánosan elérhető adatok szerint (ha van telephelye, az is bejelentésköteles). A cég vegyesáru gasztronómiai cikkek kereskedelmi célú közvetítésével foglalkozik. Sehol sem találni nyomát az interneten vagy a nyilvános regiszterekben annak, hogy bármikor kutatás-fejlesztéssel foglalkozott volna, főleg nem geológiai fúrástechnológiák terén.

 

A minisztérium azzal magyarázza a bizonyítványát, hogy a cégek minden törvény által előírt feltételt teljesítettek, a kutatás-fejlesztés támogatásáról szóló jogszabály pedig nem ismeri az állami beszállítók regiszterének fogalmát. A költségvetési szabályokról szóló törvény ellenben kimondja, hogy ebben a nyilvántartásban minden, az állami költségvetésből támogatásban részesülő jogalanynak szerepelnie kell, amennyiben 250 ezer eurónál nagyobb összeget kapnak az adófizetők pénzéből.

 

„A történelem megismétli önmagát. Kutatás és fejlesztés címén fű alatt hatalmas összegek kerültek olyan cégekhez, amelyek kapcsán kétségek merültek fel. A minisztériumnak meg kéne magyaráznia, milyen módon bírálták el a pályázatokat és miért pont ezek a cégek nyertek. A mi információink szerint úgy tűnik, hogy Lubyová miniszterasszony elődje nyomdokain jár”

 

mondta Gröhling. Az SaS fontolgatja, hogy rendkívüli ülést kezdeményez Lubyová elleni bizalmi szavazás céljából.

 

Remišová: az oktatásügyi tárcán belül az SNS-sek 300 millió euróval rövidítik meg a polgárokat

 

Mindent a startupokért…

 

A minisztérium által karácsony előtt szétosztott 33 millió euró az úgynevezett Kutatás-fejlesztést ösztönző költségvetési keretből származik. Ezt a pénz elvileg azoknak a cégeknek tartják fenn, amelyek fokozni akarják már zajló kutatás-fejlesztési programjuk eredményeit. A sikeres pályázat egyik feltétele, hogy a vállalat új munkahelyet teremtsen, bővítse a telephelyét, vagy újat hozzon létre magasan képzett alkalmazottak számára.

 

Ahogy arra számítani lehetett, a minisztérium a startupok (kezdő vállakozások) támogatásával érvel, mivel ha betartanák azokat a feltételeket, amelyeket Gröhling említett, akkor a szlovákiai startupokat diszkriminálnák.

 

Összefonódások

 

A Denník N szlovák napilap információi szerint az Andrej Danko SNS-es házelnökkel egykor egy cégnél dolgozó Martin Babiar cégei összesen 4 millió euróban részesültek. Babiar Dankoval együtt az SBS Dinasty vállalat felügyelőtanácsának tagja volt, a szlovák nemzetiek elnökének 15 százalékos tulajdonrésze is volt.

 

A kutatásfejlesztési pályázatoknál elvárás, hogy a pályázó cég partnert válasszon az ipari tevékenységet vagy kutatást végző vállalatok közül. A Babiar nevéhez kötődő cégek a Gastech nevű vállalatot jelölték meg, amelynek azonban csak két alkalmazottja, referenciái pedig egyáltalán nincsenek.

 

Babiar két cégének székhelye ugyanazon a címen található, egy egykori hotelben, amelyre 2013-ban uniós forrásokat kapott az idegenforgalom-fejlesztési alapokból. Úgy tűnik, nem jött be a számítása, azóta a hotelt bezárta, és most a kutatásfejlesztési program helyszíneként tüntette fel az oktatási tárcához leadott pályázatban.

 

De más cégeknél is vannak furcsaságok. Az ITS nevű vállalat Lubyová döntésével 1,3 millió eurót kap kutatásfejlesztésre. Csehországi anyacége szintén feltűnően sikeres közbeszerzések terén. A Denník N-nek nem sikerült felvennie a cégek egyetlen képviselőjével sem a kapcsolatot. Azt azonban megtudták, hogy az ITS 609 ezer euró támogatásban részesült a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) jóvoltából, amelynek tárgya egy pékség. A PPA a mezőgazdasági tárca alá tartozik, annak élén pedig szintúgy SNS-es miniszter áll.

 

De van olyan cég, amelynek nemhogy forgalma alig volt, de még adótartozással is rendelkezett. Ennek ellenére a minisztérium továbbra is kitart amellett, hogy minden törvényi feltételnek megfeleltek.

 

eTrens.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!