Nyitókép: Topky.sk/TASR – Jakub Kotian

 

Problémát jelent, hogy Szlovákia külpolitikáját ellenzéki és koalíciós képviselők is megkérdőjelezték – véli Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) parlamenti képviselő, a parlamenti külügyi bizottság elnöke  a TASR hírügynökségnek.

 

„Ennek ellenére a tettek a mérvadóak, amelyek, úgy hiszem, az esetek többségében világosak és egyértelműek”

 

fogalmazott Cséfalvayová. Meggyőződése, hogy Szlovákia sosem folytatott a jelenleginél határozottabb és tisztességesebb külpolitikát, és most egyre pozitívabban ítélik meg, szemben a szomszédos V4 országaival.

 

 hirdetes_810x300  

Ennek ellenére zavarja őt a szlovák külpolitika „skizofréniája”.

 

„Nagyon rövid idő alatt kerültünk olyan helyzetbe, ahol Brüsszel vagy szövetségi kapcsolataink kritizálása vált a főárammá, amelyet valamilyen kelet és nyugat közti híd doktrínájára cserélnek fel”

 

mondta. Többek között hiányolta Szlovákia határozottabb állásfoglalását a novicsok-üggyel kapcsolatban és a támogatóbb hangvételt Ukrajna esetében.

 

Cséfalvayová (Most-Híd): Orbán és Kaczynsky Vladimír Mečiar korszakára emlékeztet

 

Keményebb fellépést Oroszországgal szemben

 

Mint mondta, annak is örülne, ha a parlament végre elfogadná az ország staratégiai védelmi dokumentumát, amelyet már tavaly megszavazott a kormány – az SNS vonakodása miatt azonban nem került a törvényhozás elé. A szlovák nemzetiek kifogásolják, hogy Oroszország Szlovákia nézve fenyegetésként jelent meg benne. Jaroslav Paška SNS-es alelnök szerint a koalíciós szerződés nem tartalmazta, hogy bármely országot fenyegetésként fog definiálni a koalíció.

 

Cséfalvyová szerint azonban a dokumentum ebben a formájában teljesen rendben van.

 

„Ezért örülnék, ha az új évben Szlovákia érdekei előnyt élveznének a pártérdekekkel szemben”

 

jelentette ki a Most-Híd képviselője. Szerinte ugyanis „semmi kétség, hogy Oroszország a nyugat ellen hibrid háborút és folytat kibertámadásokat indít, álhíreket és dezinformációt terjeszt az interneten”.

 

„És ha valaki ilyen mértékben akarja megosztani az EU-t és támadja a szövetségeseket, nem hunyhatunk felette szemet. Ezért az orosz Föderáció tevékenységét jelenleg az egyik legfontosabb fenyegetésnek tartom Szlovákia számára”

 

Arra is kitért, hogy Szlovákiában túl kevés szó esik a klímaváltozás kérdéséről, amely viszont kapcsolódik a külpolitikai és biztonsági területekhez.

 

„A világ fejlett részének vezető szerepet kéne vállalnia ebben a kérdésben, ezért zavar Donald Trump amerikai elnök álláspontja, aki a [klímaváltozás megakadályozására tett] lépéseket szabotálja. Visszafordíthatatlan károkat okoz.”

 

fogalmazott. Úgy véli ugyanis, hogy a klímaváltozás a migrációs hullámok és a természeti kincsekért folyó fegyveres konfliktusok katalizátoraként hathat.

 

Politikai kultúra Most-Híd módra? Az SNS második embere berágott Cséfalvayovára

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!