Sólymos László környezetvédelmi és Érsek Árpád közlekedési miniszterek (mindketten Most-Híd) szerint Robert Fico (Smer) alkalmas az alkotmánybírói posztra. A két tárcavezető a kormány szerdai ülése előtt nyilatkozott a sajtnak.

 

Sólymos környezetvédelmi miniszter úgy véli, hogy ami a tapasztalatot és a képzettséget illeti, Fico teljesíti a feltételeket.

 

„Biztosan megszavaznék ilyen jelölteket, mert esetükben van garancia arra, hogy helytállnak a pozícióban”

 

mondta a környezetvédelmi tárcavezető. Hozzátette, hogy Fico jelöléséről ő is csak kedden érdesült.

 hirdetes_400x285  

 

Érsek szerint ha Fico teljesíti a törvény által előírt felételeket, indulhat az alkotmánybírói posztért. Arra a kérdésre, hogy Fico független alkotmánybíró lenne-e, úgy válaszolt: „ez annak a lelkiismeretén múlik, aki alkotmánybíró akar lenni”.

 

Az ellenzék szerint politikusoknak nincs helyük az alkotmánybíróságban. Ján Marosz (OľaNO) ellenzéki parlamenti képviselő elmondta, hogy pártja nem támogatja a politikából átigazolni akaró jelölteket. A parlamenten kívüli SPOLU is élesen bírálta az ilyen jelölteket, és azt mondja, hogy a bírák megválasztásának nyilvánosnak és átláthatónak kellene lennie.

 

A jelöltek meghallgatása január 23-án kezdődik, a 18 jelölt megválasztására az első parlamenti ülésszakon került sor, ami január 29-én kezdődik. Ezt követően a 18 jelöltből a köztársasági elnök kiválaszt kilencet. Az alkotmánybírók 12 évre szóló megbízatása az eskütétellel veszi majd kezdetét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!