Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

 

A speciális ügyész a múltban többször akadályozott olyan vizsgálati intézkedéseket, amelyek fontosak lettek volna a Gorilla-ügy tisztázása érdekében. Azonban minden igyekezete ellenére Kováčiknak eddig még nem sikerült megkaparintania a Gorilla-üggyel kapcsolatos eredeti hangfelvételt.

 

A Marian Kočner széfjében talált Gorilla-üggyel kapcsolatos hanganyag iránt nagy érdeklősét tanúsít Dušan Kováčik speciális ügyész. Az Aktuality.sk hírportál információi szerint a nyomozócsoporttól szóban kérte az eredeti hangfelvétel átadását.

 

 hirdetes_810x300  

A hangfelvétel azokat a beszélgetéseket tartalmazza, amelyek 2005 és 2006 között a Penta konspirációs lakásában mentek végbe. A felvételen a pentás Jaroslav Haščák a privatizációkból származó províziókról egyezkedik a politikusokkal a Penta javára.

 

A Gorilla-nyomozócsapat a portál információi szerint csupán a hangfelvétel másolatát adta át Kováčiknak, az eredetit egyelőre nem. „Folyamatban van az ügy megoldása” – nyilatkozta az Aktuality.sk-nak Lukáš Kyselica, a nyomozócsapat főnöke.

 

Miután nyilvánosságra került az az információ, hogy Kočner széfjében megtalálták a Gorilla-hanganyagot, a Penta azonnal felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy ne foglalkozzanak a felvétellel és semmisítsék meg. A Penta a hangfelvétel megsemmisítésével kapcsolatban éppen ahhoz a Speciális Ügyészséghez fordult, ami Kováčik irányítása alatt áll.

 

A hangfelvételt tartalmazó USB-kulcsot a rendőrök egy házkutatás során találták meg, melyet Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának kivizsgálásával összefüggésben tartottak Marian Kočner házában. A hangfelvételt tartalmazó USB-kulcsot átadták a Gorilla-nyomozócsoportnak.

 

A Gorilla-nyomozócsoport annak a gyanúnak a kivizsgálásával is foglalkozik, miszerint a hangfelvétellel üzleteltek. A rendőrség már kétszer indított eljárást a felvétel lehallgatásával való bizniszelés miatt, ám az első eljárását éppen Dušan Kováčik ügyész állított le. Az okot nem hozta nyilvánosságra.

 

Kováčik a fék

 

Később az eljárást újra elindították, ám Kováčik elvette az iratot a Gorilla-nyomozócsoport vezetőjétől, Gajdoštól, és egy másik nyomozónak adta. Gajdoš a Kováčikkal és az akkori rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral való vitái után tavaly civilbe vonult.

 

Kováčik sokáig a nyomozók igyekezete ellenére a Gorilla-ügy egyik kulcsfontosságú tanújának, Peter Holúbek egykori SIS-ügynöknek a kihallgatását is elutasította, holott állítólag ő játszotta fel Hasčáknak a befolyásos politikusokkal és állami hivatalnokokkal folytatott beszélgetéseit.

 

A rendőrség végül kihallgatta Holúbeket, de az egész kihallgatás különös körülmények között zajlott. „Az egész egy vicc volt“ – mondta a Gorilla-ügy kulcsfontosságú tanúja miután a kihallgatásról kérdezték. „A kihallgatás során csupán mellékes dolgokat érintettek, amelyek a Gorilla szempontjából lényegtelenek“ – tette hozzá Holúbek.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!