Nyitókép: Aktuality.sk

 

Az objektív felelősségvállalás elve szerint, ha egy sofőr megszegi a közlekedés szabályait, pl. gyorsan hajt, de a rendőr nem állítja meg, az autó tulajdonosa csekken kapja meg a szabálysértésért járó büntetést. A sofőrök egy része azonban nem veszi figyelembe a kapott bírságot, ezért a Belügyminisztérium a közlekedési törvény módosítására készül.

 

Ha a módosítás érvénybe lép, akkor a korábban már büntetést begyűjtő sofőröket a rendőrök egy rutin ellenőrzés vagy igazoltatás során is kötelezhetik a bírság megfizetésére. Amennyiben nem hajlandó fizetni, a rendőröknek joguk lesz elkobozni az autó papírjait, akár a rendszámtáblákat is egészen addig, míg nem fizeti be a rá kirótt bírságot.

 

Automatizált rendszer

 hirdetes_810x300  

 

A Hospodárske Noviny gazdasági napilapnak nyilatkozva Ľuboš Rumanovský, a közlekedésrendészet vezetője elmondta,

 

„Egyelőre az objektív felelősség intézményének félig automatizált formáját alkalmazzuk, a cél pedig a teljesen automatizált rendszerre való áttérés. Ennek köszönhetően évente mintegy 8000 közlekedési szabálysértési esetet kezelhetünk”

 

fogalmazott. Jozef Drahovský közlekedési elemző szerint a belügyi tárca terve egy lépést jelent a helyes irányba.

 

„Ez egy olyan megoldás, amit a rendőrség Ausztriában is alkalmaz. Ott kudarcot vallottak a lakcímekre kiküldött bírságokkal, de ha bárhol megállíthatják és felelősségre vonhatják emiatt az embert, az összes szabálysértés kiszámlázható”

 

A törvénymódosítást a belügy már egyeztetésre bocsátotta, amennyiben a kormány, majd a parlament is jóváhagyja, leghamarább idén júliusban léphet hatályba.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!