A Szlovákiai Malomiparosok Szövetsége bejelentette, hogy a malomipari termékek árai ismét emelkedni fognak – annak ellenére, hogy bizonyos mértékű drágulásra már a tavalyi betakarítás után is sor került.

 

A drágulás oka a várakozásokhoz képest kisebb terméshozam Európában, és egyéb, malomiparral összefüggő eszközök drágulása. Elsősorban Németországban és Franciaországban volt gyenge a tavalyi termés, ők a hiányt értelemszerűen importból pótolják, ami felhajtja a szlovákiai gabona árát is.

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara szerint a malomiparnak el kell fogadni az új árakat, mivel gabona teszi ki kiadásaik 70-80 százalékát, a gabonapiaci drágulást tehát már be kell építeniük áraikba. Ehhez még társul az energiaárak emelkedése és az a körülmény, hogy a szlovákiai malomipar sok vállalata – mint a mezőgazdasági ágazat több szektorában szintúgy – veszteséget termel.

 

 hirdetes_300x300  

A malomipari termékek drágulására már tavaly ősszel számítani lehetett, ám akkor a malmok még nem tudták azt végrehajtani, mert a pékek nem tudtak megállapodásra jutni a „táplálkozási lánc” csúcsán lévő kiskereskedelmi vállalatokkal, így nem tudtak volna reagálni a változó árakra. Ezért négy hónapig a malomipar változatlanul hagyta árait, ezt az állapotot azonban tovább már nem tudja tartani.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!