A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés felszólította a Szlovák Nemzeti Tanács képviselőjét, Robert Ficot, hogy vonja vissza az alkotmánybírói tisztségre való jelölését. Véleményük szerint az Alkotmánybíróság az alkotmányosságot védő független bírói szerv.

 

A bírói hatalomnak függetlennek kell lennie

 

 „Az Alkotmánybíróság feladata, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalom ellensúlya és utolsó „ellenőrző“ állomása legyen. Robert Fico olyan mértékben hozzá van láncolva a politikához, hogy már maga az alkotmánybírói tisztségre való jelölése bizalmatlanságot kelt az emberekben az egész meghallgatási és kiválasztási folyamat hitelességét illetően, mindemellett pedig az egész Alkotmánybíróság jelentőségét csökkenti“

 

– jelentette ki Juraj Šeliga és Karolína Farská.

 hirdetes_810x300  

 

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés szerint Fico indulása az alkotmánybírói posztért nem más, mint a bírói hatalomnak a politikusok és az ő érdekeik általi megszállásának a szimbóluma. Elmondásuk szerint a bírói hatalomnak függetlennek és pártatlannak kellene maradnia.

 

„Robert Ficoról tudjuk, hogy még csak véletlenül se független és pártatlan, hiszen egy politikai párt elnöke, pár hónnap ezelőtt pedig még kormányfő volt. Azokról a botrányokról és ügyekről nem is beszélve, amelyek a nevéhez és a kormányához köthetőek. Felszólítjuk Robert Ficot arra, hogy vonja vissza az alkotmánybírói tisztségre való jelölését, és ne csökkentse még jobban az emberek egyébként is alacsony bizalmát a szlovák bíróságban“

 

– tette hozzá Šeliga és Farská.

 

Nenechajme si uniesť Ústavný súd

NENECHAJME SI UNIESŤ ÚSTAVNÝ SÚDVYZÝVAME ROBERTA FICA, ABY SA VZDAL SVOJEJ KANDIDATÚRY NA SUDCU ÚSTAVNÉHO SÚDU.Ústavný súd je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti. Jeho úlohou je byť protiváhou a poslednou „kontrolou“ pre moc zákonodarnú a moc výkonnú. Robert Fico je tak pripútaný a previazaný s politkou, že už len jeho kandidatúra na sudcu Ústavného súdu spôsobuje nedôveru občanov k celému výberovému procesu kandidátov na sudcov a znižuje vážnosť samotného Ústavného súdu. Jeho kandidatúra je symbolom snahy o politizáciu a ovládnutie súdnej moci politikmi a ich záujmami. Súdna moc má však zostať nezávislá a nestranná. Každý sudca, o to viac sudca Ústavného súdu, by mal celou svojou osobnosťou a svojim konaním poskytovať záruku nezávislosti a nestrannosti. Sudcovia Ústavného súdu musia byť nielen nezávislí a nestranní ale musia sa tak aj javiť. O Robertovi Ficovi už dnes vieme, že sa ani len nejaví ako nezávislý a nestranný, keďže je predsedom politickej strany a ešťe pred pár mesiacmi bol premiérom, nehovoriac o všetkých kauzách, ktoré sa s jeho menom a vládou spájajú. Vyzývame Roberta Fica, aby stiahol svoju kandidatúru na sudcu Ústavného súdu a neznižoval už tak nízku dôveru v slovenské súdnictvo. Rovnako vyzývame poslancov Národnej rady, aby výber kandidátov na sudcov Ústavného súdu nebol predmetom politikárčenia, ale skutočným výberom takých kandidátov, ktorí preukážu odborné a charakterové kvality zodpovedajúce funkcii sudcu Ústavného súdu.Na tom, kto bude ústavným sudcom záleží.

Gepostet von Za slušné Slovensko am Sonntag, 20. Januar 2019

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!