Nyitókép: Körkép.sk

 

A Restartup konzultációs ügynökség január 28-án villámfelmérést készített az államfőjelöltek támogatottságáról. A közvéleménykutatás érdekessége, hogy az adatgyűjtés az SPS postai futárjainak segítségével történt, mégpedig a szokottnál nagyobb, 1537 fő megkérdezésével. A futárok tablettal dolgoztak, melyen a megkérdezettek bejelölhették a válaszaikat.

 

A felmérés reprezentatív és országos, azaz nem, kor, végzettség, nemzetiség, megye és kerület szerint lefedi az egész országot. Az eredmények érdekes képet és tendenciát mutatnak:

 

Az államfőjelöltek között 16,3 százalékkal Robert Mistrík vezet, második némi meglepetésre Štefan Harabin 12,6 százalékkal, harmadik pedig a Smer jelöltje, Maroš Ševčovič, 12,5 százalékkal. Jól szerepel a Progresszív Szlovákia jelöltje, Zuzana Čaputová is, aki szintén kétszámjegyű, 10,2 százalékot ért el.

 hirdetes_810x300  

 

A felmérésben már nem szerepel Andrej Danko házelnük neve, aki vasárnap végül bejelentette, hogy nem indul, és akit a Focus hétvégén közzétett eredményeiben még mért. A Focus és a Restartup eredményeiből így az is kiolvasható, hogy hová igazolnának át az SNS szavazói.

 

A legnagyobb visszaesést a Focushoz képest Bugár Béla szenvedte el, aki már csak 7,8 százalékon szerepel (Itt meg lehet nézni a Focus számait.) Az MKP jelöltje, Menyhárt Józsefet 2,1 százalékon mérték. Ez ugyan több, mint a Focus 1,5 százaléka (ott holtversenyben a 11. helyen szerepelt), csakhogy a többi jelölt népszerűsége is növekedik, mégpedig jobban, mint Menyhárté. Ennek köszönhetően a felmérésben szereplő 15 névből az MKP államfőjelöltje már csak az utolsó előtti, azaz a 14.

 

Íme, a teljes lista:

 

Kép: Restartup Fb-oldala

 

A felmérés rákérdezett arra is, hogy ki lenne a válaszadók számára a második számú jelölt. E tekintetben magyar szempontból szintén tanulságos eredmény született.

 

Menyhárt lesz a híd az MKP és a Most között?

 

Míg ugyanis a Menyhártra szavazók 53 százaléka számára Bugár a második számú szóba jöhető jelölt, addig Bugár Béla szimpatizánsai számára Menyhárt csak 9 százalékban elfogadható. Azaz még Marian Kotleba is a maga 10 százalékéval elfogadhatóbb Bugár holdudvara számára, mint az MKP elnöke. Ez egyben azt is mutatja, hogy szinte alig van esély a vegyespárttól választókat „rabolni”, míg fordítva szabad a gazda.

 

Kire szavazna 2. jelöltként. Kép: DenníkN

 

Ez azért lehet rettentően veszélyes az MKP számára, mert átcsábíthatja a választókat Bugárhoz, míg visszafelé ugyanilyen átjárás jóval kevésbé tapasztalható.

 

Körkép.sk

További ajánlot írások:

 

Menyhárt: Én jobb Karakter szeretnék lenni

 

Focus-felmérés, államfőjelöltek: Menyhárt katasztrofálisan gyengén szerepel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!