Daniel Lipšic egykori belügyminiszter, jelenlegi ügyvéd, aki a meggyilkolt Ján Kuciak családjának jogi képviseletét látja el azt állítja, hogy nem hagyhatja szó nélkül, ahogy Denisa Saková beavatkozik a Kuciak-gyilkosságban zajló nyomozás menetébe.

 

Denisa Saková (Smer) belügyminiszter tegnap este írta alá azt a parancsot, amellyel a Kuciak-gyilkosságban nyomozó csoporttól elvette Daniel Lipšic ügyvéd és Maroš Žilinka ügyész meggyilkolásának előkészítésének ügyét, átadva azt a közvetlenül belügyminiszter alá tartozó belső ellenőrzésnek. Saková szerint az információk kiszivárogtatása miatt volt szükség a lépésre.

 

Daniel Lipšic azonban a facebookon azt írja, hogy

 

 hirdetes_300x300  

„Ez a lépés a nyomozásba való példátlan beavatkozás, amit a Speciális Ügyészi Hivatal jóváhagyása nélkül tettek meg. A bérgyilkosságok a törvényből adódóan a Speciális Ügyészi Hivatal hatáskörébe tartoznak, és közvetve a Nemzeti Bűnügyi Ügynökségébe. A belső ellenérzés sosem nyomozott ilyen ügyekben – ehhez nincs meg sem a kellő személyi, sem a kellő szakmai háttere“

 

fogalmazott Lipšic. Azt is leírta, hogy nem állja meg a helyét az az érv sem, hogy az információk kiszivárogtatása miatt szükséges a Kuciak-gyilkosság, és a két másik bérgyilkosság előkészítési ügyének szétválasztására. Lipšic szerint a smeres politikusok eddig is azt sugallták nyilatkozataikban, hogy az áldozatok ügyvédei szivárogtatnak, de a nyomozás kettéválasztásával Daniel Lipšic érintettként továbbra is rálát a nyomozás menetére. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nyilvántartás készül arról, mikor milyen információkhoz kap hozzáférést az áldozatok ügyvédje, tehát, ha szivárogtatás történt, könnyen utána tudnának nézni. Saková érvelése tehát nem állja meg a helyét.

 

 

A belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy az országos rendőrfőkapitány jelenlétében a Főügyészség döntött arról, hogy a Daniel Lipšic és Maroš Žilinka elleni gyilkosságok előkészítését a belső ellenőrzéshez helyezteti át. Az újságírók többszöri kérdésére sem volt hajlandó elárulni, ez miképp akadályozza meg, hogy információk szivárogjanak ki, azt pedig elutasította, hogy a nyomozás menetét akarnák befolyásolni Lipšic és Žilinka ügyében.

 

Az sem tisztázott egyelőre, hogy az ügyek szétválasztása milyen hatással lesz a nyomozás menetére, a Kuciak-gyilkosság ügyiratainak egy része ugyanis most a közvetlenül belügyminisztérium alá tartozó belső ellenőrzéshez került át.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!