Újra tüntetésbe kezdenek a gazdák, ezúttal február 19-én adnak hangot tiltakozásuknak a szlovák fővárosban.

 

A tervek szerint a gazdák három irányból, már február 18-én megérkeznek Pozsonyba. Patrik Magdoško, a Gazdakezdeményezés egyik vezetője a TASR-nek megerősítette, hogy nem csak traktorokkal, de más erdészeti és mezőgazdasági gépekkel is útra kelnek. Becslések szerint a tüntetésbe különböző formában mintegy 1000 géppel kapcsolódnak majd be.

 

Magdoško elmondása szerint több géppel Brüsszel felé indulnak majd, ahol február 19-én szintén lesz tüntetés.

 

 hirdetes_300x300  

„Ki akarjuk fejezni, hogy a szlovákiai gazdák elnyomásban élnek”

 

mondta Magdoško, az országos rendőrfőkapitánnyal való mai találkozó előtt. Milan Lučanskýt amiatt keresték fel a gazdák, hogy informálják pt a tüntetés céljairól, valamint hogy feljelentést tegyenek különösen súlyos bűncselekmény elkövetése miatt. A feljelentés egy tavaly Somorján elhunyt gazda esetét érinti.

 

Magdoško:  Két hónapon keresztül fenyegették

 

„Azt az embert két hónapon keresztül fenyegették, és otthon arról beszélt, hogy fél, mert a földmaffia két hónapja a nyakára jár.”

 

ismertette a helyzetet Magdoško.

 

A találkozón a gazdákon kívül az erdészek és a földmérők képviselői is részt vettek. A gazdák egyébként a tervek szerint a Za slušné Slovensko (Tisztességes Szlovákiáért) mozgalom februári pozsonyi tüntetésén is részt vesznek majd.

 

A gazdák követelései négy konkrét pontban foglalhatók össze:

 

 

A gazdák legutóbb 2018 júniusában tüntettek Pozsonyban. Akkor  Andrej Kiska államfő és Andrej Danko házelnök is fogadta őket. Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter nem fogadta el a gazdák feltételeit, és csak néhányukkal lett volna hajlandó találkozni. Peter Pellegrini kormányfő pedig, bár többször igéretet tett rá, hivatalosan a mai napig nem ült tárgyalóasztalhoz a gazdákkal.

 

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága és az Európai Bizottság is vizsgálatot indított a gazdák által benyújtott petíció ügyében, tájékoztatta a Körképet Pikáli Róbert.

 

A szlovákiai gazdák képviselői 2019. február 5-én hivatalos levelet kaptak az Európai Parlament Petíciós Bizottságának elnöknőjétől, Cecilia Wikström asszonytól. Az elnök asszony ebben leírja, hogy a Petíciós Bizottság megkezdte a gazdák által benyújtott petíció vizsgálatát.

 

A dél-szlovákiai magyar gazdák képviselői még 2018 júniusában fordultak hivatalosan az Európai Parlament Petíciós Bizottságához annak alelnökén, Csáky Pálon keresztül. Beadványukban azt kérték, hogy az Európai Unió illetékes szervei vizsgálják meg a szlovákiai gazdák hosszú ideje tartó ellehetetlenítésének körülményeit és világítsák át a szlovák állami intézmények konkrét, törvénysértések jeleit mutató döntéseit.

 

Egyben arra is kérték a Petíciós Bizottságot, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) nyomozásával párhuzamosan vizsgálja meg, hogy a petícióban foglalt esetek mennyiben sértik az Európai Unió költségvetési érdekeit.

 

A levélben foglaltak szerint az Európai Bizottság megkezdte a kérdés előzetes vizsgálatát. Annak eredménye után az Európai Parlament Petíciós Bizottsága folytatja a szlovákiai gazdák által benyújtott petíció vizsgálatát. A Petíciós Bizottság a petíció tartalmát az EP három további szakbizottságának is elküldte.

 

„A gazdák által felvetett problémák így szélesebb körben is bemutatásra kerülnek. A petíció további sorsát illetően a gazdák tájékoztatni fogják a sajtót a további fejleményekről”

 

– fogalmazott Pikáli Róbert.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!