Nyitókép: Nový Čas

 

A volt ógyallai polgármester meggyilkolásával megvádolt férfi nemcsak Alena Zsuzsovával állt közeli kapcsolatban, hanem a volt eperjesi megyeelnök fiával is. A képviselők orra előtt, a parlament mellett üzemeltették az autómosójukat.

 

Vladimír Mosnárt idén januárban vádolták meg az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolásával kapcsolatban. A razzia után bilincsbe verve hozták ki pozsonyligetfauli lakásából.

 

 hirdetes_400x285  

Mosnár a múltban František Borbély Nyomozó Irodájának (DKFB) dolgozott, amiről az ógyallai esettel kapcsolatos vallomástétel feljegyzése is tanúskodik. A DKFB egy SBS-cég, amit a múltban František Borbély, a Sýkora-klán egyik ismert tagja alapított. Ugyanennek az SBS-nek dolgozott évekkel ezelőtt, Štefan Kalúz is, aki a Basternák-gyilkosság miatt már régóta rács mögött ül.

 

Autómosó a parlament mellett

 

Vladimír Mosnár 2014 óta CCW Bratislava néven egy céget üzemeltetett, aminek 2013-tól az ügyvezetője is volt.

 

A CCW a Castle Car Wash elnevezés rövidítése lehet, ugyanis ez alatt a név alatt működtette a várdomb alatti autómosóját. 2017 februárjában Mosnár egy újabb céget alapított Jakub Chudíkkal, a vállalat pedig az előzőhöz hasonló nevet kapott: CCW 2.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

A Plus 7 dní információi szerint Mosnár társa – Jakub Chudík – nem más, mint az egykori smeres eperjesi megyeelnök, Peter Chudík fia.

 

A közös vállalkozásban azonban nem sokáig maradtak együtt: Mosnár három hónap után távozott. Chudík elmondása szerint eltérő véleményük voltak az autómosó üzemeltetésével kapcsolatban. Mosnár után Chudík sem bírta sokáig, az autómosó bizniszből 2017 őszén távozott. Az autómosót ma már egy másik vállalat működteti.

 

Dlhý Laco cégjében

 

Nem ez az első eset, hogy Jakub Chudík mellett egy Sýkora-tag bukkant fel. A múltban néhány hónappal azután lépett be az RV Boatbuilders vállalatba, miután abból Ladislav Bališ távozott. Ez a maffiózó Dlhý Laco néven vált ismertté, és jelenleg a 25 éves börtönbüntetését tölti a saját bandatagja ellen előkészített gyilkosság, illetve egy bűnszervezet megalapítása miatt.

 

Mindemellett Bališ azt is beismerte, hogy részt vett egy további Sýkora-tag, Bugár Tibor meggyilkolásában, aki nem más, mint a Most-Híd elnökének, Bugár Bélának az unokatestvére.

 

 Bugár Tibor „Bugy” közeli kapcsolatot ápolt a Sýkora-klánnal. Bugy után évekig eltűntként nyomoztak, mígnem a maradványait 2015 novemberében Csataj mellett (Szenci járás) megtalálták. A meggyilkolásával Róbert Lališt, Martin Biharit alias Rust és Ladislav Bališt alias Dlhý Lacot vádolták meg. A gyilkosság oka az lehetett, hogy a klán egyik nyomkövető akcióján Bugy elfelejtette lehúzni a kámzsáját, így később bizonyos emberek elkezdték keresni. Mivel Bugy megijedt, Kýbel (Róbert Lališ) pedig attól félt, hogy elárulja őket, parancsot adott az eltávolítására.

 

Chudík azt állítja, hogy sosem mozgott maffiakörökben, nem is érdekelte, és nem is akar kapcsolatba kerülni velük.

 

Mosnár és Zsuzsová

 

Az egykori SBS-es Mosnár Alena Zsuzsovát is ismerte. Vallomása szerint Zsuzsová sofőrjeként is dolgozott. Mindenképpen érdemes megemlíteni azt a különleges pénzutalást, ami éppen 2010 nyarán, azaz röviddel Baternák meggyilkolása után történt. Zsuzsová 4 ezer euró 50 centet küldött Mosnár barátnőjének a számlájára.

 

Zsuzsová a bíróság előtt ezt azzal magyarázta, hogy tartozott Mosnárnak, s a tartozását arra a számlaszámra küldte, amit Mosnár SMS-ben küldött át neki. Ezt a verziót Mosnár is megerősítette.

 

Vladimír Mosnár letartóztatása (Fotó: Aktuality.sk/Branislav Wáclav)

 

Mosnár barátnőjének, Karinnak a vallomásából azonban kiderült, hogy Zsuzsová és Mosnár kapcsolatban álltak egymással. Karin vallomása szerint Mosnár figyelmeztette arra, hogy pénz fog érkezni a számlájára, amit ki kell vennie és át kell adnia neki.

 

Azt, hogy Zsuzsová mire küldött ennyi pénzt, és miért éppen Mosnár barátnőjének a számlájára, azt Karin sosem tudta meg. Állítólag Mosnár gyorsan elhallgattatta, és ráparancsolt, hogy ne kérdezősködjön. Karin a pénzt kivette, és átadta Mosnárnak.

 

Második próbálkozásra

 

Zsuzsovával és Mosnárral együtt Roman Ostružlík is a vádlottak között van. Ő volt ugyanis a meggyilkolt egykori ógyallai polgármester, Basternák László ellenfele. Ostružlík azt vallotta a bíróságon, hogy a 2010-es önkormányzati választásokon a Most-Híd színeiben indult.

 

Ugyanabban az évben a Most-Híd a 31. helyet adta neki a parlamenti választások jelölőlistáján. A meggyilkolt polgármester pedig az MKP tagja volt. A 2010 júliusában elkövetett gyilkosság már a harmadik próbálkozás volt Basternák eltávolítására.

 

Ugyanazon év márciusában valaki már megpróbálta lelőni. A nyomozásból kiderült, hogy az idő tájt Ógyalla környékén tartózkodott Mosnár is, de hogy milyen okból, azt nem mondta el. A lövész nem volt sikeres, ugyanis Basternák helyett a kaput találta el.

 

Ennek a sikertelen második próbálkozásnak az elkövetőjét sosem találták meg és nem is ítélték el.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.