Jót tesz a koleszterinszintnek, védi a szívet és az érrendszert, és a legújabb kutatások szerint segíthet a daganatos betegségek megelőzésében. Nem egy új csodaszerről van szó, hanem a jó öreg vörösborról. Merthogy most már tudományosan is bizonyított, számos összetevője révén egészséges lehet a mérsékelt borfogyasztás.

 

A mérsékelt borfogyasztásnak jótékony hatása van

 

Az utóbbi években egyre többször került előtérbe, hogy a bornak nemcsak hátrányos tulajdonságai vannak, hanem nagyon is előnyös élettani hatásokkal bír.

 

 hirdetes_810x300  

A felismerés nem új keletű. Samuel Black már 1819-ben felfigyelt erre, és közzétette az ezzel kapcsolatos megfigyelését, amelynek később igen nagy visszhangja lett. Az ír orvos azt figyelte meg, hogy a dél-európai államokban az elhalálozás, főként a középkorúak körében jelentősen kedvezőbb, mint az északi államokban.

 

Később statisztikusok, biológusok és orvosok is elkezdték ezt analizálni. 1992-ben alkották meg erre a francia paradoxon kifejezést, vagyis azt, hogy a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban alacsonyabb, mint a kevesebb zsírt fogyasztó nemzeteknél.

 

Végül a tudományosan megalapozott vizsgálati eredmények adták meg a végső bizonyítékot arra, hogy a valóban mérsékelt borfogyasztásnak jótékony hatása van.

 

Nem mindegy, mit és mennyit

 

Nem mindegy azonban, milyen bort iszunk. A fehérboroknak is van kedvező hatása, de a könnyű vörösborok a legjobbak ebből a szempontból. A testesebb borok és a szeszes italok flavonoid hatását ugyanis negatív értelemben kompenzálja a magasabb alkoholtartalom.

 

A nők körülbelül feleannyit ihatnak, mint a férfiak. Egy egység alkohol körülbelül két deci borban van. Vagyis a férfiak naponta kettőt, a nők pedig egyet ihatnak meg.

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: femina.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!