A szlovákiai lakosság fele kimerült vagy nagyon kimerült – ez derül ki a Dôvera Egészségbiztosító részére a Stressz-intézet által készítetett felméréséből, amelyben 852 ember vett részt.

 

Ami meglepő, hogy a felmérés szerint kimerültséggel leginkább épp a legfiatalabb felnőttek, a 18-29 évesek küzdenek, őket közvetlenül a 65 év feletti korosztály követi a sorban.

 

Erőnléttel stressz ellen

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés megállapította, hogy azok, akiknek szervezete rendszeresen súlyos fáradtsággal küzd, jelentős stresszel kénytelenek megküzdeni és egyúttal a legkevésbé tudják azt kezelni. Vagyis: minél jobb erőnlétben van a szervezetünk, annál ellenállóbbak vagyunk a stresszel szemben.

 

Vannak azonban kivételek. Azok, akik krónikus fájdalommal küzdenek, sokkal kevésbé ellenállóak. Az Európai Bizottság megállapításai szerint az Unió lakosainak negyede krónikus izom-, térd- és gerincfájdalmakkal küzd. A Dôvera biztosító saját adatai szerint az ilyen betegek fele nem csak a testi, de a belőle fakadó lelki problémákra is gyógyszert szed.

 

„Kimutatható, hogy az elmúlt évben az összes olyan beteg, akiknek legalább három doboz fájdalom elleni gyógyszert írt fel az orvos mozgásszervi megbetegedés miatt, egyúttal legalább egy doboz antidepresszánst vagy szorongás elleni gyógyszert is vásárolt. Hosszútávon lelki bajokra a mozgásszervi bántalmakkal küzdők harmada szed gyógyszert.”

 

mondta Movika Lainczová, a biztosító gyógyszerpolitikai menedzsere.

 

hag-full-chart_oecd
Az OECD átlagnál magasabb a gyógyszerfogyasztásunk. A V4 többi országát is magunk mögé utasítottuk. A grafikonból jól látszik, hogy a gazdag nyugati országok színvonalán költekezünk gyógyszerekre, de az egészségünk állapota messze elmarad az övéktől – már ami a megelőzhető halálesetek számát illeti. Forrás: OECD.org

 

Ráadásul a lelki panaszok miatt gyógyszert szedők aránya nem csak az időseknél jelentős, hanem minden 20 év feletti felnőttnél.

 

„Minden testi betegség komoly stresszt jelent. A mozgásszervi betegségek (…) befolyásolják az élet minőségét. Korlátozottsághoz vezetnek. Gyakran, főleg ha hosszú lefolyásúak, komoly változásokat idézhetnek elő az addigi életvitelben. (…) Ez bizonytalansághoz vezethet, és félek, a jövőben szorongás esetleg depresszió is kialakulhat belőle”

 

Mondta Matúš Martinka a pozsonyi ProCare poliklinika pszichiátere, aki szerint ez egy ördögi kör. A hosszú ideig tartó stresszérzet ugyanis szintén növelheti a mozgásszervi bántalmak kialakulásának esélyét.

 

Aktív pihenés és sport

 

A szakértők ezért elegendő alvást, egészséges életvitelt és „pszichohigiéniát” javasolnak kimerültség ellen, vagyis olyan tevékenységeket, amelyek segítenek megtartani lelki egyensúlyunkat, erőnlétünket.

 

A fizikai munkát végzőknek az aktív pihenést, olvasást vagy a keresztrejtvény-fejtést ajánlják, a szellemi munkát végzőknek pedig a sportot. Minden embernek – lelki egészsége érdekében – érdemes a mindennapokba bizonyos rituálékat csempészni, és legalább a nap egy kis részében olyan tevékenységgel foglalkozni, amit szeret és szórakoztató.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!