Az utolsó 15 esztendőben Szlovákia azzal a 300 ezer lakossal lett kevesebb, akik külföldre távoztak. Mindez a Pénzügypolitikai Intézet (Inštitútu finančnej politiky) elemzéséből derül ki, mely többek között azt is felfedte, hogy a legtöbb távozó a fiatal orvosok köréből kerül ki.

 

A legrosszabb pillanatban intenek búcsút Szlovákiának

 

A Pénzügypolitikai Intézet rámutatott arra is, hogy a fiatalok általában 30 éves korukig mennek ki külföldre, így ők alkotják a “kivándorlóknak” csaknem a felét. Az elemzők szerint pedig éppen itt rejlik a probléma gyökere, ugyanis az Eurostat előrejelzése alapján 2040-ben Szlovákia lesz az EU legöregebb országa. A nagymértékű külföldi kivándorlás pedig oda fog vezetni, hogy Szlovákia sokkal gyorsabban fog az elöregedés útjára lépni.

 

 hirdetes_400x285  

A külföldi országok főként az egyetemi végzettségű embereket vonzzák. A Pénzügypolitikai Intézet szerint minden tizedik végzős a határon túl képzeli el a jövőjét. Ha egy pillantást vetünk Szlovákia három legnagyobb orvosi karára, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy közülük minden ötödik végzős külföldön próbál szerencsét.

 

“Az orvosokból már napjainkban is hiány van. Azzal a feltevéssel, hogy az idős ember gyakrabban veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, világossá válik, hogy a lakosság elöregedésével a jövőben egyre több orvosra lesz szükség”

 

mondja Mário Móro.

 

shutterstock155141138
Fotó: Medical Daily

 

Külföldön keresett érvényesülési lehetőséget Diana Kuchárová is, aki jelenleg sebészként dolgozik a prágai Motol Egyetemi Kórházban. “A fő ok világos – jobb pénzügyi- és munkafeltételek. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy az egészségügyi rendszer itt sokkal jobb” – magyarázta.

 

Valamit tenni kéne…


Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője, szerint egy új programmal készülnek, melynek lényege, hogy:

 

“A tanulmányok során a letelepített diák kötelezettséget vállal, hogy a tanulmányai befejezése után Szlovákia területén vállal munkát. Az első ilyen végzősöknek 2017 októberében és novemberében kellene kikerülniük az egyetemekről.”

 

nevtelen2

 

A Foglalkoztatási Intézet elemzője azonban kitért arra, hogy a kormánynak valamilyen más megoldást kéne keresni, mégpedig olyat, ami arra motiválná a diákokat, hogy azokat a szakokat válasszák, amelyekből a legnagyobb hiány van. Az elemző véleménye szerint az államnak az egyes kiválasztott szakokat illetően kölcsönt kéne kínálnia. Azoknak, akik Szlovákia területén maradnának dolgozni, nem kellene fizetni. Míg azoknak, akik külföldön próbálnának szerencsét, egy bizonyos idő keretén belül vissza kéne fizetniük az összeget.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: glory.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!