A naponta több mint tíz órát ülő és kevés fizikai aktivitást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregednek, mint azon társaiké, akik kevesebbet ülnek és többet mozognak napközben – állítják a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának szakemberei.

 

Az American Journal of Epidemiology című folyóirat internetes oldalán közölt eredmények szerint a napjában kevesebb mint 40 percnyi – mérsékelttől az erőteljesig terjedő – testmozgást végző és több mint tíz órát ülő nőknek rövidebb telomereik vannak, mint aktívabb társaiknak – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

 

Az ülő életmód gyorsítja a test öregedését

 

 hirdetes_810x300  

A telomer a DNS-t „becsomagoló” makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.

 

A folyamatot azonban felgyorsíthatják bizonyos egészségi és életmódbeli tényezők, úgy mint az elhízottság és a dohányzás. A rövid telomerek a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatával vannak összefüggésben.

 

„Tanulmányunk szerint az ülő életmód gyorsítja a sejtek öregedését. A valódi életkor nem mindig egyezik a biológiaival” – mondta a tanulmányt vezető Aladdin Shadyab, az egyetem doktori hallgatója. A vizsgálat csaknem 1500 idős, 64 és 95 éves kor közötti nő bevonásával készült, akik a Women’s Health Initiative (WHI) elnevezésű nagyszabású amerikai vizsgálat résztvevői voltak.

 

A résztvevőkkel kérdőíveket töltettek ki és hét egymást követő napon át mérőműszert viseltek magukon a sétálással és alvással töltött órák alatt, hogy a szakemberek nyomon kövessék a mozgásukat. Az eredmények szerint a napjában több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjeinek biológiai életkora nyolc évvel magasabb, mint aktívabb társaiké.

 

Shadyab szerint ugyanakkor azoknál a nőknél, akik hosszú időt töltöttek ülve, de legalább 30 percnyi testmozgást végeztek naponta, nem észlelték a telomerek gyorsabb rövidülését. A szakember szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy milyen összefüggésben van a testmozgás és a telomerek hossza a fiatalabb nemzedékek, valamint a férfiak esetében.

 

Havi egy nap nyerhető és soha nem késő elkezdeni!

 

Érdekes eredményt adott az a felmérés is, amelyet a Harvard Egyetemen végeztek 17 ezer öregdiák 22 éves utánkövetésével. Itt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minden egyes edzéssel töltött óra átlagosan két órával hosszabbítja meg a várható élettartamot. Tehát ha heti hat nap egy-egy órát edzünk, akkor havonta nyerünk egy napot. Természetesen ezt úgy kell érteni, hogy a kutatók statisztikai módszerekkel igyekeztek minden más körülmény hatását kivonni az egyenletből, hogy tisztán az edzés eredményét vizsgálhassák.

 

Ugyanis aki rendszeresen edz, az általában számos egyéb tekintetben is egészségesebb életet él, és így ennél jóval nagyobb mértékű élethosszabbodásra számíthat. Ráadásul a mozgás pozitív hatása már akkor is érezhető, ha naponta tudunk fél órát szakítani egy gyors sétára. A vizsgálatok szerint a legnagyobb pozitív hatást azok érték el, akik legalább 45 percet sétáltak naponta, méghozzá úgy, hogy egy kilométert 10,6 perc alatt tettek meg.

 

Egy másik Harvard-vizsgálatban igazolták azt is, hogy az edzést soha nem késő elkezdeni. Kimutatták ugyanis, hogy az idősek otthonában élő 87-90 éves emberek egészségi állapota is jelentősen javult, miután edzeni kezdtek. Hasonló eredményere jutott a koppenhágai egyetem táplálkozás- és sporttudományi tanszéke is, amelynek kutatásából az derült ki, hogy azok a hetvenéves futballisták, akik fiatal korukban versenyszerűen rúgták a labdát, majd kiöregedve sem hagyták abba, gyakorlatilag megőrizték fittségüket.

 

mno.hu , MTI
borítókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!