Egyes orvosok konkrét időpontra rendelik be a pácienseiket, míg mások nem.

 

Hacsak nem akut állapotról, illetve betegségről van szó, akkor némelyik páciens heteket is várhat a kivizsgálásra. Az egészségügyi minisztérium ezeket az áldatlan állapotokat szeretné javítani azzal, hogy megszabja a maximális várakozási időt az orvosi rendelőkben.

 

Az onkológusoknál a leghosszabb a várakozási idő

 

 hirdetes_300x300  

Az egészségügyi minisztérium által tavaly kidolgozott felmérés alapján a páciensek a leghosszabb ideig, azaz 94 percig (több mint másfél óráig) az onkológusnál várnak.

 

 „Kevés az a hely, ahol teljes egészségügyi ellátást adnak és kínálnak is egyszerre. Emellett a teljes kivizsgálás viszonylag hosszabb időt vesz igénybe. Ez a két dolog is hozzájárulhat ahhoz, hogy ilyen hosszú ideig kell várniuk a betegeknek az egyes rendelőkben”

 

vélekedett Radoslav Herda a Szlovák Páciens polgári társulásból. Majd hozzátette azt is, hogy nem szeretne általánosítani, ugyanis biztosan léteznek olyan rendelők is, ahol a betegek kevesebb ideig várnak a kivizsgálásra.

 

A zárójelben azoknak az adatközlőknek a száma szerepel, akik az adott szakorvosnál voltak.

 

Forrás: MZ SR

Miért nem működik mindenhol?

 

A várakozási időt a minimumra igyekszik csökkenteni Miroslav Klačko nőgyógyászati onkológus, aki a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézetben dolgozik. „Számomra mindez elfogadhatatlan, ezért igyekszem úgy megszervezni a munkámat, hogy a páciensek a lehető legkevesebbet várjanak”.  A betegeket ennek érdekében igyekszik konkrét időpontokra berendelni.

 

Klačko szerint a sürgős esetekben ugyan a várakozási idő meghosszabbodik, de hozzáteszi, hogy az ilyen esetek a kivételt erősítik, és egyáltalán nem rendszeresek. „Az a rendszer, ahol a páciensek reggel egyszerre jönnek, majd egy kupacban várakoznak, a helytelen munkamegszervezésről szól” tette hozzá.

 

Sok orvos úgy vélekedik, hogy ha lehetséges lenne az időpontfoglalás, és a páciensek konkrét időpontokra érkeznének, akkor egy külön személyt kéne alkalmazniuk arra, aki felveszi a telefont, és bejegyzi a pácienseket. Sőt, hozzáteszik azt is, hogy az időpontfoglalásokkal sokkal kevesebb páciensre jutnak idejük: a megszokott 40 páciens helyett csupán 15-re.

 

27 napos várakozás egy időpontra

 

A felmérés azt is kimutatta, hogy a szakorvosoknál egy időpontra átlagosan 27 napot kell várni. A leghosszabb ideig a Pozsonyi kerületbeli szakorvosokhoz jutunk be. Az ok valószínűleg az hogy ide érkezik a legtöbb páciens Szlovákia egész részéről. A műtétekre általában 41 napos a várakozási idő, míg a csípőprotézis műtétre akár fél évet is várhatunk.

 

 

Az egészségügyi minisztérium a műtétek, a kivizsgálások és szakorvosnál tett látogatások esetében is meg kívánja szabni a maximális várakozási időt, ami a páciensek egészségügyi állapotától fog függeni.

 

 “Ha fáj a térde és mágneses rezonancia vizsgálatra kell mennie, akkor várhat két hetet. Ha onkológiai lelettel a kezében van szüksége ugyanerre a vizsgálatra, akkor azt 48 órán belül el kell végeztetnie, különben jelentős mértékben veszélyezteti a kezelés további lefolyását”

 

ismertette Tomáš Drucker, egészségügyi miniszter.

 

Forrás: Körkép.sk/aktuality.sk

Nyitókép: BetterHealthCare.ca

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!