2005-ben megközelítőleg 87 euróval, 2010-ben mintegy 122 euróval, idén pedig 156 euróval járul hozzá minden szlovákiai dolgozó az egészségügyhöz.

 

A rendelőkre, kórházakra és gyógyszerekre fordított költségek durván 2,5 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra emelkedtek, ami 80 százalékos növekedést jelent. A iram tehát jóval gyorsabb volt, mint az átlagos bruttó bérek növekedésénél.

 

Az egészségügyben a pénz jó részét a túlárazott és a célszerűtlen vásárlások nyelték el. Mindezek mellett azonban egyre több pénzre van szükség, hiszen növekednek a gyógyításra, különösképpen a rákbetegségek gyógyítására fordított költségek.

 

 hirdetes_810x300  

Növekednek a gyógyításra fordított költségek

 

2000-ben Szlovákia területén összesen 53 ezer ember hunyt el, ebből 12 ezer halálesetért a rákbetegség volt felelős. Ez a szám 2015-ben már 13 500-ra növekedett.

 

A helyzet kedvezőtlen alakulása visszatükröződik a gyógyításra fordított költségek növekedésében is. Például a Dôvera egészségbiztosítóban az onkológiai páciensek száma 2010-ben 137 ezer volt, 2016-ben a számuk már 164 ezerre nőtt. Tavaly csupán a rákbetegség 112 millió eurót „fogyasztott el” abból az egymilliárd euróból, amiből a biztosító gazdálkodott.

 

Fotó: Webnoviny

 

Ettől több pénzt – 135 millió eurót – a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására költöttek, amelyek Szlovákiában már hosszú ideje a legnagyobb „gyilkosnak” számítanak (tavaly a halálesetek 48 százaléka, míg 2000-ben a halálesetek 55 százaléka szív- és érrendszeri problémák miatt következett be). Azonban ha az egy páciensre eső költségeket számoljuk, akkor a rákbetegség még mindig listavezető a 688 eurójával.

 

 

Semmi sincs ingyen

 

A rákbetegség gyógyítása az Általános Egészségbiztosító forrásaiból is sokat elvett. Mindez kétszeresen érvényes a leukémiás megbetegedésekre.

 

Tavaly az egészségbiztosító 1400 olyan páciensnek fizette a gyógyítását, akiket ezzel a betegséggel diagnosztizáltak. A költségek egy személyre megközelítőleg 14 ezer euróba kerültek.

 

Fotó: pravda.sk

 

Az egészségügyi ellátás jóval kellemesebb részét képezik az anyukák és az újszülöttek gondozása. Azonban ebben az esetben is érvényes, hogy „semmi sincs ingyen”. A Dôvera egészségbiztosító tavaly a kisbabáknak szükséges szolgáltatásokra fejenként 623 eurót költött.

 

Ez csak rosszabb lesz

 

Az egészségügyre elköltött pénzösszegek az egész fejlett világban emelkedni fognak. Az OECD statisztikái szerint Ausztriában a betegekre költött költségek 2012-től hét százalékkal növekedtek, míg az USA-ban 11 százalékkal.

 

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!