A mai napon ismét a Rákellenes Liga önkénteseivel találkozhatunk a szlovákiai településeken. A liga idén is meghirdette gyűjtését a daganatos megbetegedéssel küszködő páciensek számára. A sárga nárcisszal – mint a remény jelképével – pedig szolidaritásunkat fejezhetjük ki mindazokkal, akik a betegséggel küszködnek.

 

A rák gyógyítása évente több millió euróba kerül

 

A pénzgyűjtés 21. évében a hazai utcákon közel 16 ezer önkéntes tevékenykedik, azt remélve, hogy  egymillió sárga nárciszt sikerül eladniuk. A gyűjtésbe úgy is bekapcsolódhatunk, hogyha április 15-ig pénzt küldünk az erre a célra nyitott SK09 0900 0000 0054 5454 5454-os számú bankszámlára, vagy bármelyik szolgáltatónál 2 eurót érő sms-t küldünk a 848-as telefonszámra.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: WebNoviny.sk

 

A rák gyógyítása évente több millió euróba kerül. Csak az állami tulajdonban levő egészségbiztosító – amely e kezdeményezés egyik partnere – tavaly több mint 303 millió eurót költött az onkológiai páciensekre, de a kiadások évről évre emelkednek. A leggyakoribb onkológiai diagnózisok közé eddig a mell-, méhnyak- és vastagbélrák tartozott. A férfiak esetében a vastag- és végbél-, továbbá a prosztata- és a tüdőrák vezeti a listát.

 

Az első rákellenes harc Írországban valósult meg

 

A nárciszok napja már két évtizede bekerült a köztudatba, s ez idő alatt a legjelentősebb nyilvános pénzadakozási akcióvá vált az országban. Az összegyűjtött pénzből a rákmegelőzéssel kapcsolatos kutatásra és a vonatkozó projektekre, valamint a lakosság tájékoztatására, tanácsadására és pszichoszociális ellátására is költenek.

 

Fotó: WebNoviny.sk

 

 

A nárciszok napját először 1997. március 21-én hat szlovákiai városban, illetve egy jelenlegi áruházlánc létesítményeiben tartották. Az önkéntesek már akkor is perselyekbe gyűjtötték a pénzt, amiért az adakozók cserébe élő vagy műnárciszt, továbbá az onkológiai megbetegedésekről és azok megelőzéséről szóló tájékoztató lapokat kaptak. Majd 1999-ban a Rákellenes Liga (LPR) ezen akciójához nagyobb társaságok, így gyorsbüfék, mobilszolgáltatók és egyes bankházak is csatlakoztak.

 

Világviszonylatban az első rákellenes harcot segítő akció 1987-ben Írországban valósult meg, amelyet az Ír Rákellenes Liga hasonló céllal szervezett. Azóta már több országban beindultak az efféle kezdeményezések, amelyek jelképévé mindenütt a sárga nárcisz vált.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: pluska.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!