Románia és Magyarország után már a csehországi morva-sziléz területeken is felüttöte fejét a kanyaró. A szakértők szerint az elmúlt 15-20 év legsúlyosabb járványa, ami egész Európára kiterjedhet. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter arra szólította fel a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket kanyaró ellen, vagy legalább fontolják meg ezt a lépést.

 

A WHO és a regionális egészségügyi szervezetek szerint a lakosság védettségéhez legalább 95 százalékos oltottsági szintre van szükség. Szlovákia ezt alulról közelíti. A járvány hírére értelmeszűen nőtt a szülők hajlandósága, hogy beoltassák gyermekeiket.

 

A Közegészségügyi Hivatal a kanyaró elleni oltások iránti növekvő keresletről számolt be, amit egyértelműen a romániai és magyarországi járványról szóló híreknek tud be. Szlovákiában egyelőre a betegség nem öltött járványszerű méreteket, a veszély azonban fennáll.

 

 hirdetes_400x285  
A román kanyaróhelyzet 2017 márciusa végén. Minden egyes piros pont egy kanyarós eset. A román egészségügyi miniszter korábban tett egy elég érdekes kijelentést, miszerint a kanyaró elsősorban a „nomád lakosság körében” terjed. Forrás: vedooltas.blog.hu

 

Valós a veszély

 

Szlovákiában az oltottsági szint 94,5 százalék. A legveszélyeztettebb régiók Pozsony és Trencsén megye, ahol a beoltottak aránya a 93 százalékot sem éri el. Pozsony megyében ráadásul nagyobb a járvány kialakulásának esélye a nagyobb népsűrűség okán.

 

Ha az oltottság aránya el is érné országos szinten a 95 százalékot, ez sem garantálná, hogy egyes régiókban, ahol nagy az olyan népesség aránya, akik nem oltatták be gyermekeiket, nem alakulhat ki járvány. A kanyaró ugyanis rendkívül fertőző, gyorsan terjedő kór.

 

„Az oltottsági szint csökkenésére való tekintettel elméletben nálunk is kialakulhatnak kisebb járványgócok, ha a kanyaró bejut egy alacsony oltottságú közösségbe. Szlovákiába bármely járvánnyal érintett országból behurcolható a betegség“

 

Áll a Közegészségügyi Hivatal állásfoglalásában.

 

Nem az 50 év felettiek a legveszélyeztettebbek

 

Egyes hírek szerint nem csak a gyermekek, de az idősebb generáció is veszélyeztett csoportnak számít, mivel Szlovákiában csak 1969-től kötelező a kanyaró elleni védőoltás. A közegészségügyi szakemberek szerint azonban az 50 évesnél idősebb korosztályok nincsenek annyira kitéve a fertőzés veszélyeinek – ők ugyanis átestek a betegségen, így rendelkeznek természetes immunitással.

 

A biztosítótársaságok is úgy vélik hogy az 1969 előtt született szlovákiai polgárok „nagy része“ rendelkezik saját kanyaró elleni védettséggel. Ettől függetlenül, ha akarják, a közép- és időskorúak is beoltathatják magukat-  csak épp nem biztos, hogy a biztosító átfizeti az oltás költségeit.

 

Védőoltás népszerűsítő ablakfelirat a németországi Hamburgban: „Ha beoltatod magad, megőrizheted egészséged”. Forrás: inquirerNews.com

 

A szülők félnek a mellékhatásoktól

 

Azok a szülők, akiknem oltatták be gyermekeiket a legtöbbször a lehetséges mellékhatásoktól tartanak – tehát az oltás hatékonyságában nem igazán kételkednek. A Focus által még 2014-ben végzett felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka hisz a védőoltás hasznosságában.

 

A védoltás kötelező jellegével ráadásul csak a megkérdezettek 45 százaléka ért egyet, több mint 50 százalék bizonytalan a kérdésben, de a szülők csak mindössze 3,2 százalékuk utasítja el egyértelműen az oltást.

 

A franciaországi példán keresztül a szülők oltásokkal kapcsolatos félelmeivel a Körkép.sk korábban már foglalkozott. Sokan ugyanis a súlyos mellékhatásoktól tartanak, amit az oltás egyes adalékanyagai okozhatnak. Egy tanulmány például összefüggést talált az autizmus és az oltóanyagok között. Ezt később sokan sokféleképpen cáfolták meg, a hétköznapi emberek körében azonban megmaradt a bizonytalanság érzése.

 

A polgárok meggyőzésében persze az sem segített, hogy kiderült, az európai kormányok a madárinfluenza-oltások esetében a nagy gyógyszergyártó-cégek érdekeit szem előtt tartva jóval több vakcinát rendeltek meg, mint a lakosság száma. Az emiatt kirobbant botrányok pedig alapjaiban rendítették meg a védőoltásokba vetett általános bizalmat.

 

Kanyaró-kórokozók. A szülők védőoltással szembeni fenntartásai érthetőek, még ha nem is mindig a valóságon alapulnak. Ilyenkor az orvosoké a felelősség, hogy átfogó tájékoztatást adjanak. Fotó: Metabiota.com

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: economist.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!