Egyes ételeknek és italoknak olyan hatásuk van, amire nem számítanánk, a cukorbetegek számára pedig a vércukorszint-változás kifejezetten veszélyes is lehet.

 

A szemünk olykor csal

 

A szénhidrátértékek számolása alapvető a cukorbetegek számára. Az pedig egy dolog, hogy a péksütemények alaposan meg tudják emelni a számokat, de néha jobban, mint gondolnánk.

 

 hirdetes_300x300  

Van különbség például bagel meg muffin között, csak hogy Allweiss egyik példáját kiemeljük: egy muffinban 140 kalóriát és 27 gramm szénhidrátot találunk (csak hogy átlagértékekről beszéljünk), míg egy körülbelül 10 centi átmérőjű bagelben 294 kalóriát és 58 gramm szénhidrátot – ez majdnem annyi, mint amennyit egy cukros donutban van.

 

Fotó: cooking.nytimes.com

 

A gyümölcs más formában lehet cukrosabb. Minden gyümölcsben van cukor, de ennek értéke attól függ, amilyen formában a gyümölcsöt megkapjuk. Az aszalt változatok például sokkal cukrosabbak. Hogy egy példát mondjunk: tíz darab szőlőszem kb. 34 kalóriát és 8 gramm cukrot tartalmaz. Ehhez képest egy tizedakkora súlyú, egyadagos mazsolacsomag 129 kalóriát és 15 gramm cukrot tartalmaz, víztartalma viszont szinte alig van, emiatt a cukor sokkal koncentráltabb. És mivel a mazsola kisebb, esélyesebb, hogy többet is eszünk belőle.

 

A gyümölcslevek ugyanilyen veszélyesek: egy közepes narancsban van hozzávetőlegesen 65 kalória, 13 g cukor és 3 g rost. Egy pohár narancslében van 112 kalória, 24 gramm cukor és semmi rost.

 

Fotó: rd.com

 

A sportitalok csak bizonyos esetekben hasznosak. Láthatóan egészséges imidzsű termékek, segítenek helyreállítani a folyadék- és az elektrolitháztartást, ami intenzív edzések esetében jól jön, de egy pohárnyi ilyen energiaitalban 13–19 gramm szénhidrát van, ez pedig olyan edzéseknél jön csak jól, amik egy óránál is tovább tartanak.

 

Allweiss is hozzáteszi: vannak olyan cukorbetegek számára kialakított formulák, amikor maratonfutás vagy hosszútávú biciklitúrák esetében nagyon jól jönnek, de a legtöbb embernek sportolás során elég a víz.

 

Fotó: independent.ie

 

Az alkohol veszélyei

 

Vannak cukorbetegek, akik hajlamosak azt mondani, hogy nem esznek, ha már a kalóriákat „megisszák” aznap este. Az alkohol azonban csökkentheti a vércukorszintet, mindehhez pedig az üres gyomor csak növelheti a veszélyforrást. Az alkohol hatására a szervezet inzulintermelése megnövekedhet, ezáltal a vércukorszint lemegy. Ennek következtében testünk glükózt bocsájtana ki, hogy visszaállítsa a vércukorszintet, viszont az ital blokkolja a glükózkiválasztást, a vércukorszint tehát lent marad. A cukorbetegeknek fontos figyelniük arra, hogy egyenek valamit, hogy semlegesíthessék az alkohol vércukorszint-változtató hatását.

 

Fotó: BBC.com

 

A legfontosabb dolog a diétában a mértékletesség: rengeteg étel és ital fogyasztható, ha a megfelelő mennyiségben, az esetleges hatásokra is figyelve vesszük magunkhoz őket.

 

Forrás: hazipatika.com

Nyitókép: Business Insider

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!