A lisztérzékenység teljes életmódváltást jelent azoknak, akik kénytelenek betartani az abból fakadó előírásokat, csakhogy a diétát ma már olyanok is alkalmazzák, akik nem is szorulnak rá.

 

A gluténérzékenyek nem ehetnek péksüteményt, készételeket és bizonyos esetekben (ha az nem a kertből való) zöldalmát sem – ez utóbbinak boltban vásárolt változata azért tilos, mert annak külsejét egy olyan anyaggal fényesítik, ami glutént tartalmazhat.

 

Egy életen át tartó gluténérzékenység

 

 hirdetes_300x300  

Gluténérzékenyeknek egy életen át tartó, nagyon szigorú diétát kell követniük, amely nem engedélyezi az alkalmi “csalások” intézményét. A búzát, az árpát, a rozst és esetenként még a zabot is ki kell gyomlálni az étrendjükből – ezt követően ők is voltaképpen mindent megehetnek, csupán másképp kell elkészíteniük a kívánt fogásokat.

 

Kép: peakshop.hu

 

Ha nem teszik, az nagyon súlyos következményekkel járhat. „Alattomos kórról van szó” – emelte ki Ignits Dóra, aki a cukorbetegséghez hasonlította a gulténérzékenységet.

 

Aki nem gluténérzékeny, az ne diétázzon

 

A szakember hozzátette: nem egészséges ugyanakkor diétát tartani, ha az ember nem érzékeny a gluténra.

 

A szakértő szerint a glutén étrendünkből való kiiktatása nagy divat lett manapság, ám az ilyen jellegű diéta mindössze azok számára javallott – sőt, az egyetlen hatásos gyógymódot jelenti –, akiknél az intolerancia orvosilag is igazolva lett, vagyis a „betegségük” egy ellenanyag- teszttel végzett vérvétel, illetve a bélrendszer károsodását felmérő biopszia útján került megállapításra.

 

A gluténérzékenységhez roppant változatos tünetegyüttes köthető: egyesek fogyni, míg mások hízni kezdenek; bizonyos személyeknél hasmenés, megint másoknál pedig székrekedés léphet fel – egy biztos: ha felmerül a gyanú, minél előbb ki kell vizsgáltatnunk magunkat, diéta csakis ezek után kezdhető el.

 

hirado.hu

 

Nyitókép: hazipatika.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!