Japán kutatók filmre vették, hogyan terjednek és képeznek áttéteket az egyes rákos sejtek egerek szervezetében – számolt be róla a BBC hírportálja.

 

Az egészséges szövetek zöld színben, a rákos sejtek intenzív vörösben látszanak a filmen, melyet a Tokiói Egyetem és a Riken Intézet tudósai készítettek. Azt remélik, az új technológia segít megmagyarázni, hogyan zajlik a végzetes folyamat.

 

A kutatást egerekkel végezték, ám úgy vélik, a módszer a jövőben a beteg emberek kezelését segítheti. Mielőtt a rák áttéteket képezne testszerte, könnyebb megállítani és gyógyítani, ahogy azonban terjedni kezd, rendkívül nehéz a kezelés.

 

 hirdetes_810x300  

A daganat úgy fejlődhet, hogy egyes részek leválhatnak róla és a véráramba kerülve megtámadják az egészséges szervek szöveteit is. A folyamat pontosabb megismerése új kezelésekhez adhat ötleteket.

 

A kutatók módosított, fluoreszkáló daganatszöveteket injekcióztak egerekbe. Ezután vártak, amíg terjedni kezd a kór, majd vegyi anyagokkal az állatok testét és belső szerveit átlátszóvá tették.

 

A Cell Reports című szaklap aktuális számában közzétett tanulmány részletezi, hogyan növekedett a tumor a tüdőkben, a belekben és a májban, mielőtt terjedni kezdett a szervezetben.

 

„A film olyan részletességgel mutatja be a rákos sejtburjánzást, hogy kalkulálni tudjuk az alakját, terjedelmét és eloszlását. Most emberi klinikai mintákon alkalmazzuk a modellt”

 

– magyarázta Ueda Hiroki, a kutatás egyik résztvevője.

 

MTI, BBC.com

Nyitókép: bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!