A melegben az ételek hamarabb romlanak. A higiénikusok ezért arra figyelmeztetnek, hogy helyesen tároljuk az élelmiszereket, hiszen a romlott ételek fogyasztása hasmenéshez, esetleg szalmonellafertőzéshez vezethet. A szakemberek tanácsa szerint az az ideális, ha az egyes ételeket külön, tiszta konyhai edényekben tároljuk, hogy a nyers és a már elkészített ételek ne érintkezhessenek.

 

A majonézeket, önteteket és hideg mártásokat nulla és négy fok közötti hőmérséklet mellett tároljuk, maximálisan 48 óráig. A sült, főtt, párolt vagy kirántott húst szintén a feljebb említett hőmérséklet mellett tároljuk, maximum 24 óráig – informál a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), majd hozzáteszi, hogy a tárolási idő csupán ajánlott, nem kell szabályként venni őket. A legfontosabb az, hogy figyelemmel kísérjük a csomagoláson feltüntetett adatokat a termék szavatossági idejéről.

 

A gyümölcs-, zöldség-, gomba- és halkonzerveket a higiénikusok tanácsa szerint szintén nulla és négy fok közötti hőmérséklet mellett kellene tárolnunk, mégpedig 24 óráig. A megtisztított és felszeletelt zöldség ugyanilyen hőmérséklet mellett 12 óráig tárolható.

 

 hirdetes_810x300  

A főtt tésztaféléket, hüvelyeseket, burgonyát, rizst és a tojást, amit köretként fogyasztottunk az ételünkhöz, szintén a fent említett hőmérséklethez igazodva tároljuk, 12 óráig. A felvágottat, a reszelt és szeletelt sajtot szintén nulla és négy fok közötti hőmérséklet mellett ajánlatos tárolnunk. Amennyiben a fent említett ételeket hat és nyolc fok között tároljuk, csupán 12 óráig fogyaszthatóak.

 

Mivel a meleg időjárás kedvez a szalmonellafertőzés terjedésének, ezért a nyersen fogyasztott ételeket alaposan mossuk meg vagy főzzük meg, lehetőleg ivóvízben. Az ételt minimum 20 percig, 70 Celsius-fokon főzzük. A főtt ételt rögtön fogyasztjuk el. Amennyiben az ételt újramelegítjük, szintén a minimum 70 Celsius-fokos hőmérséklet az ajánlott.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!