Nagyon sok szabály és bölcsesség létezik azokról a gyógykészítményekről és gyógyszerekről, amelyeket fájdalomcsillapítóként használunk. Ezek közül némelyiket rendszeresen, szinte naponta szedjük úgy, hogy egyáltalán nem konzultálunk az orvossal, pedig ezeknek a gyógyszereknek a túlzott használata veszélyes is lehet.

 

A gyógyszerek ellenőrzését végző állami intézmény szerint a gyógyszereket csupán ötből három páciens használja helyesen. Doktor Gary Curhan a Brigham Women’s Hospital orvosa az American Journal of Epidemiology hasábjain egy új felfedezést közölt a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban.

 

A tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik hosszú távon analgetikumokat (fájdalomcsillapítókat) vagy paracetamolt szedtek, nagyobb az esély a halláskárosodás kialakulására, esetleg a hallás teljes elvesztésére is.

 

 hirdetes_400x285  

A „Nurses’ Health Study” tanulmányban olyan elemzés szerepel, amelybe 55 ezer olyan nőt vontak be, akik antiflogisztikus (gyulladás- és lázcsökkentő ) szereket, például ibuprofent vagy paracetamolt használtak több mint hat évig. Ezeknél a nőknél a 9–10 százalékkal volt magasabb a hallásvesztés lehetősége, mint a többi nőnél.

 

 

A hallásvesztés azonban nem érintette azokat a nőket, akik aszpirint szedtek, ők ugyanis nem mutatták a halláskárosodás jeleit.

 

 „Félek, hogy az emberek azt gondolják, hogy az ibuprofen és a paracetamol teljesen biztonságos, és nincs okuk arra, hogy elgondolkodjanak ezeknek a gyógyszereknek a potenciális mellékhatásain”

 

– mondja Curhan.

 

 „Külön szeretném figyelmeztetni azokat, akik ezeket a gyógyszereket a krónikus fájdalmaikra használják. Ebben az esetben az a fontos, hogy rájöjjünk a fájdalom okára, és nem arra a módszerre, amivel ideiglenesen csillapíthatjuk vagy gyógyíthatjuk a fájdalmunkat”

 

– teszi hozzá.

 

A recept (vény) nélkül kapható gyógyszerek viszonylag biztonságosak amennyiben csak ritkán, rövid ideig használjuk őket fájdalomcsillapításra.

 

Fotó: Fox News

 

Mivel ezek a gyógyszerek vény nélkül is kaphatóak, ezért sokak számára a fejfájás vagy egyéb más fájdalom esetén a használatuk szinte mindennapossá, rutinszerűvé válik. Mindez azokra a gyógyszerekre is vonatkozik, amelyek az edzés effektivitását emelik, valamint az alvásproblémákra használt altatószerek némelyike is ide sorolható. „Az embereknek az analgetikumok használata során a következményeket is tudatosítaniuk kellene” – figyelmeztet Curhan.

 

Egy nemrég megjelent tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek rendszeres használata szívelégtelenséghez és a magasvérnyomás-betegséghez vezethet. A legújabb tanulmány szerint pedig a hallás minőségét is befolyásolják, illetve hallásvesztéshez is vezethetnek.

 

A veszélyes korosztályok

 

Az idősek

 

A legveszélyeztetettebb csoportba az idősek tartoznak. Ők azok, akik nagyon gyakran rosszul kombinálják a gyógyszereket vagy dupla adagot vesznek be az adott gyógyszerből, ami túladagoláshoz vezethet. Mindez érvényes a paracetamolok használatánál (paralen, panadol, eferalgan, coldrex).

 

Kisgyerekek

 

Nagyon gyakori a probléma a kisgyerekeknél, akiknek az anyukák több, különböző elnevezésű, de hasonló hatóanyagú gyógyszert adnak be. Mindez akár halálos mérgezéshez is vezethet. Egy-két nap alatt átmeneti javulás figyelhető  meg, majd a rosszullét visszatér, és néhány nap leforgása alatt felmondhatják a szolgálatot a vesék, valamint a máj, esetleg vérmérgezés jelentkezik vagy kómába esik a gyermek.

 

Fotó: The Inquisitr

 

Fiatalok

 

A fiatalok a fájdalomcsillapítókat gyakran kombinálják alkohollal. Ebben az esetben nagyon óvatosnak kell lenni a paracetamollal, ami az egyik leghatékonyabb gyógyszer náthára és lázra. A májban ez az anyag ugyanis méreggé változik. Az általános adagot a máj könnyen lebontja, ám abban az esetben, ha még az elfogyasztott alkohollal is meg kell küzdenie, problémák adódhatnak.

 

 „Az egyik üzenete, amit tovább szeretnénk adni a nyilvánosság számára az az, hogy annak ellenére, hogy az egyes gyógyszerek vény nélkül is kaphatók, és rövid ideig ugyan nem veszélyesek az embere egészségére, de hosszabb távon ez már nem érvényes. Ezt kevesen veszik tudomásul”

 

– mondja Curhan.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Gizmodo Australia

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!