A baj megelőzésére a nyaralás idején is gondolnunk kell!

 

Inkább télen kínozzák az embereket, de nagyon jól érzik magukat a vizes fürdőruhákban is azok a mikróbák, amelyek húgyúti megbetegedéseket okoznak.

 

Szlovákiában évente 14 ezer embert érint ez a betegség. A bakteriális fertőzés a felső légúti megbetegedések után a második leggyakoribb megbetegedés.

 

  hirdetes_300x300   

A becslések szerint a felírt antibiotikumoknak mintegy a 20 százalékát ezeknek a betegségeknek a kezelésére használják.

 

Fotó: Daily Express

 

Kellemetlenségek a nyaraláson

 

A baktériumok nagyon szeretik a nedves környezetet, amit nyáron a vizes fürdőruhák biztosítanak nekik. A nyálkahártyák a vizes fürdőruhák alatt meggyengülnek, így a veszélyes organizmusok gyorsan tudnak szaporodni. Ezért is ajánlatos a fürdés után a vizes fürdőruhát szárazra cserélni!

 

Óvatosnak kell lennünk akkor is, amikor a felhevült szervezetünket szeretnénk lehűteni. A hideg víztől kapott sokk a legyengült immunrendszer jele is lehet, ami szintén utat engedhet a „nem kívánt látogatóknak”.

 

Továbbá mérlegelnünk kellene a klóros vízben történő hosszabb idejű tartózkodást is, mivel gyengíti a nyálkahártya védőképességét. A szakértők tudják, hogy a nyár elengedhetetlen része a fürdés, ám azt nem ajánlják, hogy órákig áztassuk magunkat a vízben.

 

További kellemetlenségek, melyek főként nyáron keseríthetik meg az életünket:

 

A túlértékelt vörös áfonya

 

A gyógykezelésben első helyen kétségkívül az antibiotikumok szerepelnek, amelyeket az utolsó piruláig be kell szednünk, még a tünetek elmúlása után is.

 

A betegséget a megfelelő vízfogyasztással tudjuk a legjobban megelőzni – annyit és úgy kell innunk, mintha az életünkért innánk. A legjobb, ha vizet és urológiai teát fogyasztunk. A húgycső leöblítésével ugyanis meggátoljuk, hogy a baktériumok lerakódjanak és szaporodásnak induljanak.

 

Fotó: mindmegette.hu

 

A pamutból készült fehérneműk viselésének és a megfelelő higiénia betartásának pedig természetesnek kell, hogy legyen.

 

A szakemberek szerint túlzott elvárásaink ne legyenek a vörös áfonyával szemben, aminek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítottak. A tudományos tanulmányok egyelőre nem bizonyították ezt a fajta hatását, ám a vörös áfonyából készült anyagok segítenek testünkből kipucolni a baktériumokat.

 

A vastagbél baktériumai

 

A húgyúti fertőzéseket a legtöbb esetben az Escherichia coli csoportba tartozó baktériumok okozzák, amelyek más baktériumokkal együtt a vastagbélben és a végbélben élnek.

 

Az orvosok megkülönböztetik a felső- és az alsó húgyutak gyulladásait. A gyulladás mindkét típusa gyakori vizelési ingerrel jár, melynek során a pácienseket erős égető érzés kínozza, de a gyakori tünetek közé tartozik az alhasi fájdalom, valamint a véres vizelet is.

 

A nők és a gyerekek félelme

 

Az alsó húgyúti gyulladást élete során minden második nő átéli, miközben a nők tíz százalékát rendszeresen kínozza ez a kellemetlen probléma. Mindez annak köszönhető, hogy a nőknél a húgycső jóval rövidebb, mint a férfiaknál, csupán 3–4 centiméter. A baktériumoknak ezáltal jóval rövidebb távolságot kell megtenniük ahhoz, hogy megtelepedjenek.

 

Fotó: ProVitamin

 

A másik veszélyeztetett csoportba a gyerekek tartoznak. A gyerekek három éves korukig nem képesek arra, hogy a húgycsőből az összes vizeletet kiürítsék, így mindig marad bent annyi mennyiség, hogy ideális közeget teremtsen a baktériumoknak.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.