A Honti Kaszinó meghívásának eleget téve Ipolyságon járt a Magyar Örökség díjas Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember. A nagysikerű teltházas előadásra a városi színházteremben került sor, amelyre már elővételben elfogyott a több mint 200 belépő.

 

Ismerkedése a gyógynövényekkel már 1934-től, 6 éves korától kezdődött. Első nagy tanítómestere a nagymamája volt, aki a tudását szintén a felmenőitől örökölte. Elmondása szerint a gyógynövények a betegségek megelőzésénél játszanak nagy szerepet, de használhatóak gyógyításra és az új orvosi szemléletmódoknak köszönhetően a gyógyszerekkel együttesen is ajánlatos kiegészítő terápiaként használni. Komolyabb betegségeknél kúraszerű alkalmazásuk a célravezető, viszont a kisebb betegségeknél, mint például a megfázás, már hamarabb kifejtik a hatásukat.

 

A közönség. Kép: Majoros Magdi

 

Sajnálatos tény, hogy ma már a gyógyszeripar nem úgy használja ezeket a növényeket, mint ahogy a régmúltban szokás volt. Egy 1908-as gyógyszerész egyetemi tankönyvben található 210 féle gyógyszer leírása szerint 190-ben található gyógynövény alapösszetevőként.

 hirdetes_810x300  

 

Létezik egy néhány évvel ezelőtti állapotot bemutató felmérés, miszerint a manapság készült gyógyszerekben csak 25 százalék a gyógynövények aránya. Viszont a rákellenes szerek 60 százaléka még mindig ezekből van kivonva.

 

A bükki füvesember. Kép: A szerző felvétele

 

A legnagyobb gond az, hogy a modern kor emberének nem a betegségei, hanem a betegségek által okozott tünetei vannak kezelve. Az így felírt szerek enyhítik a tüneteket, de magát a baj forrását nem szüntetik meg. A gyógyszergyártó vállalatoknak üzleti szempontból nem érdekük olyan nagyhatású gyógynövényekkel foglalkozni, mint például az egynyári üröm, amely kiváló eredményeket mutat fel a mellrák elleni harcban.

 

 

Fontos megemlíteni, hogy a gyógyteákat cukor nélkül kell fogyasztani, mivel az megváltoztatja az összetételüket. A cukor maga rengeteg baj forrása és túlzott fogyasztása komoly betegségek okozója. Arra a kérdésemre, hogy van-e olyan melynek köszönhetően a  bükki füvesember ilyen vitális még 89 évesen is, Gyuri bácsi így válaszolt:

 

„A gyógynövények minden szervünknek tudnak segíteni. Akkor kell elkezdeni az alkalmazásukat, amikor még nincs baj. Manapság nagyon sok vegyi hatásnak vagyunk kitéve, így lassan a szervezetünk nem tud eleget tenni a feladatának. A méregtelenítő szerveink, mint a máj, a vese vagy a verejtékmirigyek túl vannak terhelve és nem működnek rendeltetésszerűen. Fontos a mozgás, a megfelelő folyadékbevitel, az egészséges táplálkozás és a rendszeres szűrővizsgálatok.“

 

Az előadás utáni dedikálás. Kép: A szerző felvétele

 

A több mint egy órás előadást végigálló Gyuri bácsi kiváló példája annak, hogy odafigyeléssel és a megelőzésre fektetett hangsúllyal kilenc évtizeddel a hátunk mögött is teljes, betegségektől mentes életet élhetünk.

 

Dian Csaba

Nyitókép: egriugyek.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!