Amennyiben Európában nem emelkedik az orvosok fizetése, akkor a jövőben egyre hosszabb ideig várakozhatunk a kivizsgálásra, hiszen az orvosok száma jócskán meg fog csappanni.

 

Ingmar Lindström orvos, aki Észtországban 600 eurót keresett. Ez az összeg arra sem volt elegendő, hogy befizesse a számláit, ezért úgy döntött, hogy Finnországban próbál szerencsét, ahol a fiatal orvosok 2000–3000 eurót keresnek.

 

Az orvosok Európából történő kivonulása már évek óta tart. Otthon elvégzik az egyetemet, majd Nyugatra költöznek a jobb fizetés reményében. Ez a trend főként a kelet- és dél-európai orvosokra vonatkozik.

 

 hirdetes_300x300  

Például 2009 és 2015 között Románia az orvosainak a felét elveszítette. A Politico magazin szerint néhány évvel azután, hogy Lengyelország belépett az Európai Unióba, az orvostanhallgatók hatvan százaléka külföldi álláskeresést tervezett. Ezzel a problémával Lengyelországon kívül Szlovákiának is szembe kell néznie. 2004-ben, amikor beléptünk az EU-ba, mintegy 15 ezer orvosunk volt. A 15 ezerből 3800 távozott.

 

1:0 a csehek javára

 

Az Európai Bizottság által megjelentetett statisztikák szerint a szlovákiai orvosok számára Csehország számít a legattraktívabbnak. 2015 és 2016 között a távozó orvosok 62 százaléka választotta a szomszédos Csehországot új hazájának.

 

Csehországban ugyanazon a pozíción az átlagos kereset mintegy 7 százalékkal magasabb” – mondta a Profesia.sk portál PR menedzsere, Nikola Richterová, majd hozzátette, hogy minél nyugatabbra tekintünk, a különbségek annál nagyobbak lesznek.

 

 

Nehéz tanulmányok, kevés fizetés

 

Kijelenthetjük, hogy Közép-Európa a gazdag nyugati országok számára neveli ki az orvosokat, akikből a saját országukban hiány van. Az INEKO elemzője, Dušan Zachar szerint a hiány az orvosi szak igényességével, valamint a tanulmányi idő hosszával is összefüggésbe hozható. Mindehhez pedig azt is hozzá kell számítani, hogy egyes esetekben az orvosi karon való tanulmányokat fizetni kell, nehéz felvételit kell abszolválni, továbbá néhány évig az atesztációra kell felkészülniük a friss diplomás orvosoknak.

 

Annak ellenére, hogy a kelet-európai orvosoknak a külföldi fizetés rendkívül vonzó, a hazai orvosoknak mégis kevés. „Egyes országokban az orvosi fizetés aránylag alacsony, ám a szlovák orvosok számára rendkívül attraktív”- magyarázza Zachar.

 

 

Magunk alatt vágjuk a fát

 

Amennyiben a kelet-európai országok – beleértve Szlovákiát is – nem lesznek képesek arra, hogy emeljék az orvosok fizetését és vonzóbbá tegyék ezt a munkát, akkor a jövőben komoly problémákkal szembesülhetnek. Nemcsak az orvosokból lesz hiány, de a népesség elöregedése miatt a páciensekből is egyre több lesz.

 

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!