A szlovák egészségügy sokkal jobb annál, mint amilyennek az első ránézésre tűnik. Legalábbis ezt mutatja az Euro Health Consumer Index (EHCI) ranglistája a 2017-es évre vonatkozóan. Az összehasonlítás során az EU tagországainak és más európai államoknak az egészségügyét vették górcső alá.

 

Az európai országok között (Ciprus kivételével) a 13. helyen végztünk. Ezzel az eredménnyel megelőztük a V4-es szomszédainkat is. Csehország ugyanis a 17., Lengyelország a 29., míg Magyarország a 30. helyen végzett. A ranglista élvonalbéli helyeit Hollandia és Svájc szerezte meg.

 

Fotó: EHCI

 

A ranglista készítői még példaként is említik Szlovákiát arra, hogy kis országok is képesek a jó stratégiák bevezetésére, valamint a javulásra. „Nem csupán az olyan országok sikereiből kell tanulni, mint Svájc és Hollandia, hanem a kis országokéból is, mint például Finnország, Szlovákia, Montenegró és Macedónia“.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákia a 2016-os évhez képest jócskán javult, hiszen akkor még a ranglista 23. fokán állt.

 

A ranglista összeállítása során a szerzők többféle tényezőt vettek figyelembe. Ezek közé a tényezők közé tartozott az újszülöttek elhalálozásának aránya, de az agyvérzéses esetek, az infarktusok, valamint a daganatos betegségek túlélésnek statisztikája is.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!