Az Ibalgint nagyon gyakran úgy emlegetik, mint az egyik legrémesebb gyógyszert.

 

Egyrészt egy csodagyógyszer a fejfájás és más egészségügyi problémák ellen, másrészt viszont kész katasztrófa a gyomornak. Sőt, hogy tetézzük, a gyermekek számára egyenlő a méreggel – általában így vélekednek az ismert rózsaszín gyógyszerről, az Ibalginról (korábban Ibuprofen).

 

Mi az, ami valóban igaz erről a rózsaszín bogyóról? A gyógyszerész elmondása szerint az Ibalgin a többi fájdalomcsillapítóhoz képest nem sok mindenben különbözik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ártalmas.

 

 hirdetes_300x300  

Rossz hatással van az emésztésre

 

A múltban már arról is spekuláltak, hogy a gyógyszer a szívre is ártalmas. A legújabb ismeretek azonban ezt az állítást nem igazolták. Ennek ellenére a gyógyszer szedése továbbra sem ajánlott azoknál a pácienseknél, akik szívproblémával és ischaemiás szívbetegséggel küzdenek.

 

A rózsaszín gyógyszer nagy veszélyt jelenthet a gyomor számára, mivel károsítja a nyálkahártyát. Az Ibalgin rendszeres használata során veszélyes fekélyek alakulhatnak ki az gyomron, melyek kifakadása akár a páciens halálához is vezethet.

 

A fekélyes betegség azokat a pácienseket érinti, akik hosszú ideje, rendszeresen szedik ezt a gyógyszert. Mindemellett azonban a kevésbé gyakori, nemkívánatos mellékhatások közé tartozik“ – mondja Veronika Hodásová gyógyszerész.

 

Az Ibalgin túlzott használatát követően az alábbi, kevésbé veszélyes mellékhatások is előfordulhatnak: hányás, émelygés, rosszullét, gyomorégés, hasmenés, székrekedés vagy felfújódás. Az Ibalgin használata során segít, ha az ember étkezés után veszi be a gyógyszert.

 

A gyógyszert azoknak a pácienseknek kellene kerülniük, akik emésztőrendszeri vérzéssel, gyomorfekéllyel, máj- vagy veseproblémákkal, esetleg vérképződési problémákkal küzdenek. Az Ibalgint továbbá azoknak a várandós nőknek is mellőzniük kellene, akik a terhesség utolsó trimeszterében vannak“ – figyelmeztet a gyógyszer.

 

Fotó: Spa Trend Online

 

Nem csak az Ibalgin a ludas

 

A figyelmeztetések azonban nem csak az Ibalginra vonatkoznak. Éppen úgy érvényesek a Nurofenre, Brufenre, MIG-400-ra és a Modafenre is. Ezeknek a gyógyszereknek azonos a hatásuk, a különbség csupán a gyógyszer méretében, alakjában és színében van. Az összes felsorolt gyógyszer a szteroidmentes gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozik.

 

Ezek a gyógyszerek fájdalomcsillapítóként szolgálnak az enyhébb, esetleg a közepesen erős fájdalmak esetén. Segítenek a fejfájás, fogfájás, hátfájás során, de enyhítik a menstruációs fájdalmakat, valamint az izom- és ízületi fájdalmakat is csökkentik az influenzás megbetegedések során.

 

A gyógyszerben található hatóanyag elnyomja azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyek a fájdalmat okozó anyagoknak a képződéséért felelősek“ – mondja a gyógyszerész.

 

Alkalmas a gyerekeknek is 

 

A gyógyszerpiacon az Ibalgin többféle formában kapható, sőt, már a gyerekek részére is három hónapos kortól. A 200 milligrammnyi inbuprofént tartalmazó tablettákat hat éves kortól lehet használni, míg a 400 milligrammosat tizenkét éves kortól. A 600 milligrammos tablettát csak receptre lehet kiíratni, és a 15 év feletti pácienseknek ajánlott a használata.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!