Évente több száz páciens köt ki az orvosoknál munkabetegség miatt.

 

Néha olyan problémákról van szó, melyek a munkahelyváltással megoldódnak, máskor azonban visszafordíthatatlan károsodásokról és sérülésekről beszélhetünk.

 

A munkabetegség nemcsak a lusta és fáradt emberek kifogása, hanem valóban létező betegség. Szlovákiában statisztikát vezetnek arról, hogy évente hány alkalmazott szenved a munkavégzésével kapcsolatos megbetegedésekkel.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában 2016-ban 316 új esetet jegyezte fel. Ezeknek az eseteknek csaknem a fele a férfiakat érintette.

 

Kik szenvednek a leginkább?

 

A munkabetegségek ranglistájának első helyét évek óta az igényes, kemény fizikai munkák foglalják el, melyek közé az építkezéseken végzett munkák, a nehézgépkezelő állások, valamint a különféle szerelőmunkák tartoznak.

 

A kőműveseknek, a szerelőknek, a bányászoknak és az iparosoknak leggyakrabban az ízületeikkel, a csontjaikkal és az idegrendszerükkel akad probléma.

 

2016-ban a betegségeknek több mint a fele éppen ezekből a foglalkozásokból adódott. A legtöbb esetben a fúrók és a fejtőkalapácsok használata okoz túlzott megterhelést az alkalmazottaknak.

 

Fotó: Reference.com

 

A ranglista második helyén teljesen más típusú munkakörből származó betegségek végeztek. Olyan fertőző és élősködők okozta betegségekről van szó, amivel leggyakrabban az orvosok és az egészségügyi nővérek fertőződnek meg.

 

A lista harmadik helyén a halláskárosodás áll. A hangos eszközökkel végzett munkából adódó megbetegedések szintén az építkezésen dolgozó embereket, az erdészeket és a fűrésszel dolgozó munkásokat érinti.

 

Mit mond a törvény?

 

A munkabetegség fogalmát a Munka Törvénykönyve is ismeri, sőt, az alkalmazottakat több rendelkezéssel is védi.

 

Az egyik ilyen rendelkezés szerint amennyiben munkavégzéssel kapcsolatos probléma jelentkezik az alkalmazottnál, akkor a munkaadónak más pozícióba kell áthelyeznie a munkavállalót, vagy meg kell egyezniük a munkaviszony megszüntetéséről úgy, hogy előtte megállapodnak a lelépési díjról.

 

A krónikus komplikációk okozta nehézségek miatt az alkalmazott kártérítést is igényelhet. Mindehhez azonban szigorú előmenetelre és alapos egészségügyi dokumentációra van szükség. A jogi rendelkezés részét képezi egy táblázat is, mely pontosan definiálja az egyes megbetegedések súlyosságát.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: iStockphoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!