Nagypaka június 7-i vízmintáinak eredményei immár megfelelőek. A vizsgálat szerint a simazín, chlórtoluron, atrazín, izoproturon, terbutylazín szintje a megengedett határérték alatt van.

 

Ivan Seňan polgármester hírportálunkkal ismertette, hogy május utolsó hetében a nagypakai vízellátó rendszerhez felszerelték a szűrőt, ami azóta is üzemel.

„Jelenleg a Regionális Közegészségügyi Hivatal véleményére várunk, hiszen a legutóbbi mérések szerint a vizünkben lévő atrazin szint nulla.”

 

Mint erről már korábban beszámoltunk, a község vízhálózatának üzemeltetője az önkormányzat, s az ottani kútból vételező békeiek közül viszont közel 150-en a Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság fogyasztói. A szűrőberendezés finanszírozásával kapcsolatban Ivan Seňan elmondta, hogy a kiadásokat önrészből térítik.

A község „madártávlatból”

 

  hirdetes_300x300   

„Tudni kell, hogy a vizet és a szennyvízcsatorna-hálózatot mi üzemeltetjük, tehát abból is van némi bevételünk. Örömömre szolgál, hogy azt mondhatom, a község gazdálkodása is megfelelő.”

 

– fogalmazott. „Bízok abban, hogy a Környezetvédelmi Alap is hozzájárul majd a kiadásokhoz.” – fejtette ki reményeit a község elöljárója. Ivan Seňan polgármester elmondta azt is, hogy előzetes információi szerint várhatóan minden hónapban sor kerül majd vízvizsgálatra.

 

A Körkép.sk év elején arról tájékoztatta olvasóit, hogy az illetékes hatóság hat felső-csallóközi település vizének használatát tiltotta be, ugyanis a vízvizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a víz atrazin szintje a megengedettnél magasabb. A problémát közel két hónap alatt szűrőberendezések felszerelésével orvosolták, majd ez idő alatt Nagypakán és Békén is növényvédőszert mutattak ki a vízben.

 

Laky Erzsébet

 

Képek forrása: ITT és ITT

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!