Szlovákiában három egészségügyi biztosító próbál különböző előnyökkel harcolni a páciensekért.

 

Ezek közé az előnyök közé legújabban a törvény keretein felüli fogászati beavatkozások költségmegtérítése tartozik. Az Uninon Egészségbiztosító augusztus közepétől a fogásztati vizsgálatért és foghigiéniai kezelésért száz eurós költségmegtérítést kínál.

 

A konkurens Dôvera Egészségbiztosító szintén hasonló előnyökkel készül, ám alacsonyabb összegben és csak a következő évtől. Az Általános Egészségbiztosító pénzügyi előnyeit csupán a gyerekek élvezhetik ki a fogorvosoknál.

 

 hirdetes_810x300  

Az egészségügyi biztosítók ezekkel a lépésekkel szeretnék csökkenteni azokat az anyagi terheket, amelyek a fogorvosoknál várnak a páciensekre. Egy fogorvosi beavatkozás ugyanis több tíz, több száz euróba, sőt igényes beavatkozások során több ezer euróba is kerülhet. De vajon a többi orvossal összehasonlítva miért éppen a fogorvosoknál kell ilyen sokat fizetnünk?

 

Mit térít meg a biztosító?

 

A közegészségbiztosításból történő fogászati beavatkozások fedezését még a 2005-ös kormányrendelet határozza meg. Az alapokat az egészségügyi minisztérium készíti el, az árakat pedig folyamatosan frissítik.

 

Az egészségügyi biztosítók nagyon keveset térítenek meg a fogászati beavatkozásokból. Általában olyan halaszthatatlan beavatkozásokról, vagy standard kezelésekről van szó, mint a fogfájás esetén nyújtott elsősegély, fogászati szűrővizsgálat, standard anyagból készült fogtömések, fogszuvasodás eltávolítása, röntgen vizsgálat vagy foghúzás. De mindezt csak azzal a feltétellel, ha a páciens előző évben részt vett a szűrővizsgálaton.

 

Az összes egészségbiztosítónak megvan a saját táblázata, amely alapján megtéríti a páciensek fogászati beavatkozásait.

 

Némelyik biztosító többet, némelyik kevesebbet ad a fogkihúzásra, de az árak hasonlóak“ – értékeli a helyzetet Ján Soták homonnai fogorvos. Fogtól függően a fehér fogtömésért 20–40 eurót számláz fel, a biztosító pedig az ár harmadát fizeti neki vissza. Így a többit a páciens kénytelen megfizetni.

 

Az árak nem reálisak

 

A megkérdezett fogorvosok elmondása szerint muszáj ráfizetést kérniük a páciensektől, mert az az összeg, amit a biztosító kifizet nekik, egyáltalán nem fedi sem az anyag összegét, sem a munka árát. Véleményük szerint a rendkívül alacsony árakat az egészségügyi biztosítók határozzák meg.

 

A fogorvosokkal ellentétében azonban az egészségügyi biztosítók azt állítják, hogy az árak meghatározásakor – ami egyébként a felhasznált anyagtól függ – az egészségügyi tárca kategorizációs listáját veszik alapul.

 

A biztosító például a mezokain érzéstelenítő árát téríti meg, de én ezt a fajtát nem használom. Egy drágább érzéstelenítőm van 12 euróért, amiből a biztosító nem egész öt eurót fizet vissza“ – mondja Soták, majd hozzáteszi, hogy a maradékot ebben az esetben is a páciensnek kell hozzáfizetnie.

 

Transzparens árjegyzék

 

A fogorvosok nem határozhatják meg önkényesen azokat az összegeket, melyeket a pácienseknek hosszá kell fizetniük a kezelésekhez. A ráfizetést általában a rendelőben eltöltött egy perc árából számítják ki. Ebbe az árba beletartozik a rezsi, a bér, az anyag, a nyereség, az eszközök, valamint azok szervizelése.

 

Ezután az orvos a munkavégzés feltételezett hosszából kiszámolja az árat. Ebből az árból levonja azt az összeget, amit megtérít a biztosító, majd kijön az az összeg, amit a páciensnek hozzá kell fizetnie a kezeléshez.

 

Az orvos köteles elkészíteni egy előzetes kalkulációt, majd azután, hogy a pácienst tájékoztatta, alá kell vele íratnia a papírt, melyben a páciens megerősíti, hogy megismerkedett a plusz költségek összegével“.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!