2017 november 1-jétől hatályba lépett az a törvénymódosítás, mely az orvosok rendelési idejét is szabályozza. A Nagyszombat Megyei Önkormányzat illetékes szakosztálya az utóbbi időben a jóváhagyott rendelési idők betartását ellenőrizte.

 

Lucia Šmidovičová a megállapítások alapján összegezte, hogy nem minden rendelőintézetnek van a hatályos jogszabályok szerint jóváhagyott rendelési ideje, sőt vannak, akik a jóváhagyott időtartamot sem tartják be.

 

A törvény egyértelműen meghatározza az orvos kötelességeit: hetente 35 órában köteles általános egészségügyi ellátást nyújtani a rendelési idő alatt a rendelőintézetben, amely hetente legalább kétszer 15 óráig kell, hogy tartson, hacsak a megyei önkormányzat a rendelés időtartamát nem határozta meg kisebb mértékben.

 

 hirdetes_300x300  

A jogszabály a heti rendelési időtartammal kapcsolatban nnaka napi mértékét nem határozza meg. Tehát a szolgáltatón múlik a rendelési idő ütemtervének összeállítása.

 

Továbbá a törvény értelmében az egészségügyi ellátás vagy rendelőintézetben, vagy a beteg környezetében (háztartás, stb.) történik, méghozzá Teljesítménykatalógus szerint az orvosok és nővérek esetében. L. Šmidovičová felhívta a figyelmet arra, hogy a munka adminisztratív része, mint pl. a könyvelés, nem tartozik bele a rendelési időtartamba.

 

Továbbá felszólított minden Nagyszombat megyében egészségügyi ellátást nyújtót, hogy tartsák be a törvényt vagy a kért változáshoz tegyék meg a szükséges lépéseket. A felszólítás után a megye alkalmazottai újabb ellenőrzéseket hajtanak végre és az esetleges törvénytelenségek észlelése szankcionálást von maga után.

 

Trnava-vuc.sk/Körkép.sk

Nyitókép: healthhub.brighamandwomens.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!