Amennyiben a páciensek 2019-ben meg szeretnének spórolni egy kis pénzt, akkor még az idei évben abszolválniuk kell a fogorvosi szűrővizsgálatot – figyelmeztetnek az egészségügyi biztosítók.

 

„Ahhoz, hogy az egészségügyi biztosító megtérítse a páciens standard kivizsgálásának összegét, a páciensnek be kell lennie biztosítva az egészségügyi biztosítóban és nem szabad, hogy rajta legyen az adóslistán. A törvény szerint az adósoknak csupán a halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van jogosultságuk”

 

– mondta a Dôvera egészségbiztosító RP szakértője, Matej Štepianský.

 

A biztosított személynek a saját döntése, hogy részt vesz-e a szűrővizsgálaton. „Ha nem vesz részt a szűrővizsgálaton, nem kell semmit sem fizetnie. Azonban érvényben vagy egy olyan szabály, hogyha a következő évben szüksége lesz fogászati vizsgálatra, akkor az egészségügyi biztosító semmit sem fog megtéríteni” – hangsúlyozta Štepianský.

 hirdetes_810x300  

 

A közegészségbiztosítás alapján a teljes egészében megtérített kezelések közé a fogfájás során nyújtott elsősegélynyújtás, a standard anyagokból készített fogtömés, a fogszuvasodás eltávolítása, a röntgen vizsgálat, valamint a foghúzás tartozik.

 

„Amennyiben a páciens az idei évben nem vesz részt a fogászati szűrővizsgálaton, akkor a következő évben a fogszuvasodás kezeléséért fizetnie kell. Ebben az esetben a páciensnek egy fogért minimum 20 eurót kell fizetnie, de az ár a fogszuvasodás nagyságától, a felhasznált anyagtól és az esetleges érzéstelenítőtől függ”

 

– mondta a TASR-nek az állami biztosító szóvivője, Viktória Vasilenková.

 

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) részestársként hozzáfizet a standardon felüli anyagból készült fogtöméshez, a foghídhoz és -koronához, valamint az állkapocs-ortopédiai kezelésekhez. Vasilenková elmondása szerint azokat a kezeléseket, amelyeket részben a páciens fizet, vagy nem a közegészségbiztosításból van térítve, azokat az orvos köteles feltüntetni az árjegyzéken. Az árjegyzéket pedig látható helyre kell kifüggesztenie az egészségügyi intézményben vagy a rendelőben. A fizetés feltételeiről az orvos köteles tájékoztatni a pácienst.

 

Az állami egészségbiztosító azt sem zárja ki, hogy a jövőben megemeli a dentálhigiéniai kezelésre szánt hozzájárulások eddigi összegét. „Az Általános Egészségbiztosító a dentálhigiéniai kezelés árának 50%-át fizeti ki, azaz maximum 30 eurót.”

 

A Dôvera egészségbiztosító új előnyöket kínál a pácienseknek. „Azoknak, akik több mint egy évig minket választanak, 100 euróval hozzájárulunk a leggyakoribb fogkezeléseikhez. A többieknek pedig 50 euróval” – mondta Štepianský.

 

Az Union egészségbiztosító közlése szerint a pácienseinek lehetőségük lesz egy 100 eurós összeg felhasználására, mégpedig dentálhigiéniai és fogászati kezelésre. „Ezzel a lépéssel szeretnénk segíteni a pácienseinknek abba, hogy csökkentsük a fogápolással kapcsolatos kiadásaikat” – közölte az Union egészségbiztosítótól Elena Májeková.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Dental Savings Plans

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!