Mintegy 2000 ambuláns orvos nem tudott megegyezni az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP) a további együttműködés feltételeiről, így felmondták a szerződést az állami biztosítóval.

 

Amennyiben a felek nem tudnak megegyezni, akkor december 1-től ezek az orvosok nem fognak tudni az egészségbiztosítóból fedezett egészségügyi ellátást biztosítani a pácienseiknek – tájékoztatott hétfőn a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP). Az Általános Egészségbiztosító szerint mindez korai.

 

A ZAP viszont azzal érvel, hogy az egészségbiztosítókról szóló törvény szerint „a szolgáltatónak jogában áll felmondania a szerződést, ha lehetősége van egy más egészségbiztosítóval magasabb összegért szerződést kötni“.

 

 hirdetes_810x300  

A ZAP úgy véli, hogy „az Általános Egészségbiztosító elegendő forrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy az ambuláns egészségügyi ellátás összes szegmensének igazságosan, egyenlően és egységesen térítse meg a költségeit, legalább a magán egészségbiztosítók szintjén“.

 

A tárgyalások még nem fejeződtek be

 

A két magán egészségbiztosítóval folytatott tárgyalások már befejeződtek. A Dôvera és az Union egészségbiztosítónál a költségek megtérítése 9 és 15% körül mozog, míg az Általános Egészségbiztosító (VšZP) ajánlata 9-től 12%-ig terjed – állítja a ZAP.

 

„Az Általános Egészségbiztosító szerint a ZAP tagjainak korai szerződés felbontása egyáltalán nem igazságos, sőt egyenesen nyomásgyakorló akkor, amikor még nagybasn zajlik a biztosítóváltási kampány. A ZAP-ot kivéve mindenki, tehát a rendelői szolgáltatók 80%-a elfogadta az Általános Egészségbiztosítóval kötött új szerződéseket“

 

– mondta Viktória Vasilenková, az állami biztosító szóvivője, majd hozzátette, hogy az új szerződésekkel kapcsolatos tárgyalások még nem fejeződtek be a ZAP-pal.

 

Emelték a fejpénzt

 

 „Az Általános Egészségbiztosító a ZAP-ban tömörülő általános orvosoknak a fejpénz (kapitáció) havi 16 centtel történő megemelését kínálta, emellett a magas vérnyomásos betegek éves ellátására fordított költségek megtérítését 12-ről 40 euróra emelte“

 

– pontosított Vasilenková, majd elmondta, hogy egy standard, 1200 kapitációs pácienssel rendelkező rendelőben ez az ajánlat körülbelül havi 500 eurós növekedést jelentene.

 

A ZAP elutasító hozzáállása azért lepte meg az Általános Egészségbiztosítót, mert a Zdravitbe, valamint az Általános Orvosok Szlovákiai Szövetségébe tömörülő orvosok mind elfogadták az ajánlatunkat, sőt a tárgyalások után a páciensek érdekében a további kompetenciák szélesítését kérték“ – jelentette ki Vasilenková.

 

A ZAP és az Általános Egészségbiztosító szerint ez vita „minimum novemberig“ nem veszélyezteti a specializált rendelőkben, valamint az általános orvosok rendelőiben folyó egészségügyi ellátást.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!