Oroszország ismét hatalmas ünnepi és az előzőeknél nem kevésbé erőt demonstráló katonai felvonulásokkal emlékezik meg a második világháborúban aratott győzelmének 71. évfordulójáról. 1945. május 9-én azonban csak Európa számára ért véget a világégés, a Távol-Keleten folytatódtak a harcok egészen szeptember 2-ig, Japán kapitulációjáig.

 

Nagyszabású felvonulással ünneplik a Győzelem Napjának 71. évfordulóját Moszkvában, ahol több mint 10 ezer katona, 135 katonai jármű és 71 katonai repülőgép parádézik.

 

1039292121_

 

 hirdetes_810x300  

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy idén van a második világháború kezdetének 75. évfordulója is. Azóta a szovjet emberek élete megváltozott, az „elsődleges feladatunk most hazánk megmentése” – mondta a hallgatóságnak.

 

 

 

 

A második világháborúnak összesen kb. 75 millió halálos áldozata volt, ebből 40 millió civil. A legnagyobb veszteségeket a Szovjetunió szenvedte el, majd 9 millió katona (köztük 5,6 millió orosz és 1,3 millió ukrán) mellett 16 millió civil áldozattal. A veszteségek nagysága a katonai vezetés korlátainak és a hadsereg képzetlenségének volt köszönhető.

 

1039291799
Forrás: Sputniknews.com

 

Körkép.sk. Sputniknews.com

Nyitókép: Fotó: Peter Húska, Forrás: Facebook.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!