A brit tudósok a magasságot gyakran az élet hosszúságával, de olykor a magas szintű iskolázottsággal és keresettel is egybekötik. Az újonnan publikált tanulmány szerint Szlovákia polgárai nem fértek fel a legmagasabb emberek top tízes listájára.

 

Átlagosan a legmagasabb férfiak Hollandiából, míg a legmagasabb nők Lettországból származnak. Ezt a megállapítást a londoni Imperial College tette közzé az új tanulmányában, amelyet az eLife magazinban jelentettek meg. A brit tudósok szerint a holland férfiak átlagban 183 centiméter magasak, míg a lett nők 170 centiméteresek.

 

200 ország 102 évnyi adatait elemezték

 

 hirdetes_300x300  

A tudósok 1914-től elemezték több mint kétszáz ország növekedési arányait azzal a céllal, hogy megállapítsák azoknak az embereknek az átlagmagasságát, akik 1896 és 1996 között születtek.

 

A növekedési paraméterekben a legnagyobb változást a tudósok a dél-koreai nőknél (20,2 centiméter) és az iráni férfiaknál (16,5 centiméter) jegyezték le. Mindemellett a legkisebb változásokat az egyes szubszaharai afrikai országokban és Dél-Ázsiában regisztrálták.

 

Kelet-Timorban és Guatemalában a legalacsonyabbak

 

Jelenleg a bolygón élő legalacsonyabb férfiak Kelet-Timorban találhatók (160 centiméter), míg a nők közül a legkisebb növésűek Guatemalában lelhetők fel. Az átlagos 18 esztendős guatemalai nő – a britek által publikált tanulmány szerint – 150 centiméter. A brit nők és férfiak 1896 és 1996 között mintegy 11 centiméterrel nőttek meg, míg egy átlagos brit férfi magassága 178 centiméter, és egy átlagos brit nőé 164 centiméter.

 

1 nlcafe.hu
Fotó: nlcafe.hu

 

Az amerikai férfiak egy század alatt megközelítőleg 6 centiméterrel, míg a nők 5 centiméterrel nőttek meg. Az aktuális ranglista alapján így a 37., illetve a 42. helyezés jár számukra. A tanulmány mindemellett fényt derített arra a tényre is, hogy a japán, kínai és dél-koreai emberek napjainkban sokkal magasabbak, mint amilyenek az elődeik száz évvel ezelőtt voltak. Ennek a jelenségnek a kulcsfontosságú tényezői közé a lakosság táplálkozási, tisztálkodási, valamint egészségügyi szokásainak javulása sorolható.

 

TOP 10

 

A BBC által közreadott top tízes lista a világ legmagasabb embereiről országonként felbontva:

 

Férfiak: 1. Hollandia, 2. Belgium, 3. Észtország, 4. Lettország, 5. Dánia, 6. Bosznia és Hercegovina, 7. Horvátország, 8. Szerbia, 9. Izland, 10. Csehország

 

Nők: 1. Lettország, 2. Hollandia,  3. Észtország, 4. Csehország, 5. Szerbia, 6. Szlovákia, 7. Dánia, 8. Litvánia, 9. Fehéroroszország, 10. Ukrajna

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: eloben.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!