Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb banki jellegű elemző és előrejelző intézetének összeállítsa szerint az aranyérmes Melbourne a világ legélhetőbb városa, míg az ezüstérmet Bécs szerezte meg.

 

Bécs az előkelő második helyen szerepel

 

Az ausztrál város már a hatodik éve sorozatosan elsőként kerül ki a londoni gazdaságelemző ház összeállításából, míg a második helyet a lista 140 városából Bécs szerezte meg.

 

 hirdetes_300x300  

Varsó és Pozsony azoknak a városoknak a tízes listáján szerepel, amelyek az utolsó öt évben – az EIU összegzése alapján – a legszembetűnőbb módon javultak az életfeltételeket illetően. Az EIU 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából.

 

Az élbolyvezető Melbourne a lehetséges 100 pontból 97,5 pontot szerzett, míg a Bécs egy tizeddel kevesebbet: 97,4 pontot.

 

A Melbourne-i polgármester, Robert Doyle szerint fantasztikus kitüntetés Melbourne számára az, hogy már hatodik éve a legélhetőbb városnak tekintik, mégsem veszik ezt természetesnek.

 

„Módszeresen tervezünk és valósítunk meg olyan intézkedéseket, amelyek továbbra is a leginkább élhető várost biztosítják számunkra”

 

mondta.

 

A legrosszabbak között ott van Kijev is

 

A kanadai Vancouver és Toronto a harmadik és a negyedik helyet foglalta el, míg Calgary az ausztráliai Adelaide várossal együtt az ötödik helyet osztják meg egymás között.

 

Az EIU adati szerint a legjobban élhető város olyan, amely egy gazdag ország közepes méretű városának számít, ahol a népsűrűség viszonylag alacsony, és rengeteg kikapcsolódási tevékenység nyílik az emberek számára anélkül, hogy a bűnözésnek magas aránya lenne.

 

A legkevésbé élhető város top ötösébe a szíriai Damaszkusz, a líbiai Tripoli, a nigériai Lagos, a bangladesi Dakka és a Pápua Új-Guinea-i Port Moresby tartozik. A legkevésbé élhető városok top tízes listájába az ukrajnai Kijev is felsorakozott, méghozzá olyan városként, ahol az utóbbi öt évben leginkább romlottak az életfeltételek. Ebbe a kategóriába azonban idén beletartozik Detroit, Moszkva, Szentpétervár, Párizs és Athén is.

 

A legélhetőbb városok

  1. Melbourne, Ausztrália
  2. Bécs, Ausztria
  3. Vancouver, Kanada
  4. Toronto, Kanada
  5. Calgary, Kanada
  6. Adelaide, Ausztrália
  7. Perth, Ausztrália
  8. Auckland, Új-Zéland
  9. Helsinki, Finnország
  10. Hamburg, Németország

A legkevésbé élhető városok

  1. Damaszkusz, Szíria
  2. Tripoli, Líbia
  3. Lagos, Nigéria
  4. Dakka, Banglades
  5. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
  6. Algír, Algéria
  7. Karacsi, Pakisztán
  8. Harare, Zimbabwe
  9. Douala, Kamerun
  10. Kijev, Ukrajna

 

Forrás: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!