Igenis egészségügyi okokból és nem külső nyomásra mondott le a pápaságról XVI. Benedek – erről maga a volt egyházfő beszél egy most megjelenő interjúkötetben. Benedek dicséri utódát, Ferenc pápát; elismeri, hogy van intrika a Vatikánban, de nem csak erről szól az egyházi állam; és arról is beszél: valóban volt meleglobbi a Vatikánban, de ez egy pár fős csoport volt, akiket fel is oszlattak.

 

Benedek szerint Ferenc pápa más dolgokra fekteti a hangsúlyt

 

A német katolikus egyházat szellemtelen bürokrácia uralja a hit lendülete helyett XVI. Benedek expápa szerint, aki egy most kiadott interjúkötetben beszél erről. Benedek szerint egy jól beágyazott és jól fizetett katolicizmus működik Németországban, és az egyházat egyfajta szakszervezetként működtetik.

 

 hirdetes_810x300  

Lapértesülések szerint Benedek jóváhagyást kért és kapott Ferenc pápától ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt kifejthesse a véleményét. Benedek pozitívan nyilatkozik Ferenc pápáról: szerinte utóda ugyan máshová teszi a hangsúlyokat, de nincsenek ellentmondások. Benedeknek tetszik Ferenc szívélyes kapcsolata az emberekkel.

 

Benedek valóban egészségügyi okok miatt mondott le

 

A kötetben Benedek tagadja, hogy vatikáni intrikák következtében lépett volna vissza a pápaságtól. Szerinte akkor lépett vissza, amikor minden rendben volt. Azt is tagadja, hogy külső nyomásra kellett volna lemondania. Benedek megerősíti: egészségügyi okok miatt döntött a lemondás mellett, amit azóta is helyes lépésnek tart.

 

Benedek elismeri, hogy van intrika a Vatikánban, de az egyházi állam nem csak erről szól.

 

„A rossz halak is a hálóba akadnak”

 

mondja.

 

Forrás: mandiner.hu/FAZ

Nyitókép: magyarkurir.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!