Norvégia legnagyobb lapja keményen kritizálta a Facebookot és annak alapítóját, Mark Zuckerberget, amiért a közösségi oldal eltávolított egy, a vietnámi háborúban egy napalmtámadáskor készült világhírű fotót.

 

Az Aftenposten nevű norvég lap főszerkesztője egyenesen hatalommal való visszaéléssel vádolta meg Zuckerberget – hiszen a Facebook ma már a hírközlés és információközvetítés elsőszámú pillére.

 

A Facebook Tom Egeland norvég író posztját távolította el, amelyben a szerző hét, a vietnámi háborút megváltoztató fotót mutatott be, köztük Nick Ut világhírű, Pulitzer-díjas fényképét, amelyen a 9 éves Phan Thi Kim Phúc látható, amint meztelenül rohan a tűz elől.

 

  hirdetes_300x300   
mult-kor_hu
Forrás: Mult-Kor.hu

 

A kép egy amerikai napalmtámadás után készült, a kislány súlyosan megégett, és azért meztelen, mert letépte magáról égő ruháit. A Facebook a bejegyzést „nem helyénvaló tartalomként” kezelte, és felszólította a szerzőt, hogy törölje, vagy takarja ki a kényes részeket.

 

A Facebook üzenete szerint a nemi szervet, hátsót vagy női melleket ábrázoló fotókat eltávolítják a közösségi oldalról, hiszen a megütközést elkerülendő azokat a bejegyzéseket igyekeznek megjeleníteni a felhasználók számára, amelyek belepasszolnak világképükbe.

 

Mire az ominózus bejegyzés közzétevője válaszolhatott volna a Facebook üzenetére, a poszt már törlésre került.

 

Nem ez az első, hogy megvádolják a Facebookot

 

A norvég újság szerint a Facebook „korlátozza a szabadságjogokat”, „tekintélyelvű” módszereket alkalmaz, „híján van az ítélőképességnek” és nem tud különbséget tenni a gyermek-pornográfia és egy Pulitzer-díjas fotó között.

 

A híroldalak és az újságok ma már leginkább a Facebookot használják híreik közlésére, és hogy mi jelenik meg az olvasók előtt, azt az algoritmus határozza meg. A közösségi oldalt azonban egyre több bírálat éri, hogy visszaél helyzetével. Legutóbb az amerikai, nem Clinton-párti konzervatív média háttérbeszorításával vádolták meg.

 

Sg.hu, The Guardian.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!