Hamburgból Dániába haladva a zöld mezők és napsütötte nyírfa erdők után a vonat fűzfák és kék-zöld algáktól színes mocsarak mellett halad el. (…) Hasonló helyen fulladhatott meg Hamlet, dán királyfi balsorsú szeretője, Ophelia is. – kezdi a BBC.com beszámolóját a dániai mocsarakról, ahol több ezer éves emberi maradványokra bukkantak.

 

A titokzatos mocsári múmiáknak otthont adó lápok egész Észak-Európán végighúzódnak, Írországtól Lengyelországig. Azonban nem az egyiptomi múmiákhoz hasonló, anyagba tekert holttestekről van szó, hanem az alacsony oxigénszint miatt mumifikálódott emberi maradványokról, amelyek szinte mindegyike gyilkosság áldozata volt.

 

p04c1ycm_bbc
Forrás: BBC.com

A régészek egy része úgy véli, hogy a mocsarak egy vaskori nép rituális emberáldozatainak helyszíne volt, mások szerint kivégzett vagy megölt bűnözők és bevándorlók tetemeit rejti a láp.

 

 hirdetes_810x300  

Dánia, ahol a legnagyobb koncentrációban vannak jelen a lápok és mocsarak, rengeteg múmiának ad otthont. A testeket a tőzegmoha által kibocsátott savak és az oxigénhiányos környezet évszázadokig szinte tökéletesen megőrizte. Legtöbbjüket 1800 és 1960 között fedezték fel.

 

boggunhild
Forrás: cairn.info

 

A fenti képen a Haraldskær-i asszony látható, akiről 1835-i felfedezésekor úgy vélték, hogy ő Gunhildd, egy 10. századi viking királynő. A karbon-kormeghatározás után azonban kiderült, hogy a tetem több mint 2200 éves – és gyilkosság áldozata lett.

 

Az Aarhus-i Moesgaard Múzeumban kiállított, 1952-ben felfedezett Grauballei férfi tetemét rendkívül jó állapotban őrizte meg a mocsár. A Grauballe-i férfi arcán egyesek a mosoly vonásait vélik felfedezni, ám ezt az elképzelést szertefoszlatja az a tény, hogy halálának körülményei: elvágták a torkát.

 

p04c1c4n_bbc
Forrás: BBC.com

 

A dán mocsárban Kr.u. 250 körüli időkből származó 13 kutyatetemet is találtak, feláldozták őket egy rítus részeként.

 

A Silkeborgi Múzeumban állították ki a Tollundi férfi 1950-es években kihalászott holtestét, ami olyan jó állapotban maradt meg, hogy a hatóságok akkor úgy vélték, hogy az egyik eltűnt környékbeli kisfiú földi maradványaira bukkantak. A Tollundi férfi teste azonban több mint 2400 éves. Halálát akasztás okozta, a bonyolult mintázattal font hurok megmaradt a nyaka körül – arcán szintén titokzatos mosollyal.

 

p04c1cfp_bbc
A Tollundi akasztott ember. Forrás: BBC.com

 

„Ahogy megálltunk a mocsár közelében, arra gondoltam, milyen titkok rejtőznek még e sötét mélységben. A láp lassan és éhesen folyt tova, megőrizve mindazt, ami évezredek során beléesett, emlékeztetve minket időtlen és félelmetes erejére”

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!