Az ENSZ előrejelzései szerint a városiasodás tekintetében 2030-ra eltolódnak az arányok a globális kelet és dél felé: a 15 legnagyobb város között egyetlen európait sem találunk majd, a fejlett országokat pedig csak három város, Tokió, Oszaka és New York képviseli.

 

A fejlődő világ rohamos urbanizációja teljesen átrendezi a geopolitikai térképet 2030-ra. Jelentős mértékben eltolódnak a súlypontok nyugatról keletre, illetve északról délre. 2014-ben a világ városi lakosságának fele mindössze hét országból származott: Kínából, Indiából, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indonéziából, Japánból és Oroszországból.

 

Az ENSZ urbanizációs becslése szerint 2030-ban a következőképp néz majd ki a legnagyobb városok listájának élvonala: az első három helyen Tokió, Delhi és Sanghaj áll, amely megegyezik a jelenleg érvényes sorrenddel. Előrébb lép Mumbai, Peking, Karacsi, Dakka, Kairó és Lagos, és a tizedik helyre sorolják Mexikóvárost, amely hátrébb csúszik a jelenlegi negyedik helyről.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: ThingLink.com

 

Sao Paulo a 11. helyre kerül, feladva a mostani ötödik helyét. Oszaka és New York is hátrébb sorolódik, és új szereplő lesz a listán Kinshasa, végül Kalkutta zárja a sort a 15. helyen. Összehasonlításképp az 1990-es top 15-be még befért két európai város (Párizs és Moszkva), igaz, már csak az utolsó két helyre szorultak.

 

Európai metropolisz (tízmilliónál több lakosú város) már sem a 2014-es, sem a 2030-as listán nem szerepel.

 

Fotó: Pinterest

 

Egyre inkább városi világban élünk

 

Települési szempontból az emberiség történetében 2007 jelentette a fordulópontot, ugyanis innentől kezdve a földön élők több mint fele már városokban lakik.

 

Ez a tendencia a jövőben is folytatódik, így elmondható, hogy egyre inkább városi világban élünk. Az ENSZ World Urbanisation Prospects előrejelzése szerint 2050-re a föld népességének kétharmada lesz városlakó, ami több mint 6,3 milliárd embert jelent.

 

Fotó: geopolicraticus.wordpress.com

 

Jelenleg a legurbanizáltabb térséget a fejlett világ alkotja: Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland, valamint Japán. Továbbá ide tartozik Latin-Amerika és a Karib-térség is.

 

Jelenleg a föld legurbanizáltabb kontinense Amerika (82 százalék), de kiemelkedően magas az arány az „öreg kontinensen” is: Európában jelenleg 550 millióan élnek az urbánus térségben, a század közepére pedig maximum 30 millióval növekedhet a számuk.
A városi lakosság teljes népességen belüli aránya alapján a kontinensek közül a dobogó harmadik fokán Ausztrália és Óceánia áll.

 

A lakosságszám tekintetében a kontinensek közül kiemelkedik Ázsia, ahol a városi lakosság már ma több mint kétmilliárd, 2050-re pedig 3,3 milliárd lesz. Vagyis a század közepére világunk városi lakosságának több mint fele Ázsiában fog élni – olvasható a kutatóintézet elemzésében.

 

Forrás: geopolitika.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!