November 15-én, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján immár negyedik alkalommal kerül megrednezésre Budapesten a Magyar Szórvány Napja. A Magyarság Háza vendégei lesznek ezen a napon a külhoni magyar területek: Felvidék, Kérpátalja, Moldva, Erdély, Vajdaság és Muravidék szórványmagyarsága.

 

Találkozások napja kulturális fesztiválba csomagolva, fantasztikus programokkal, Magyarországon ritkán látható és hallható művészekkel, étel- és italkóstolóval – hirdetik a szervezők A rendezvény, melynek gálaműsora 18.00 órától kezdődik a Duna Palotában, Semjén Zsolt fővédnöksége mellett zajlik.

 

Az ünnepi műsor programját Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója mutatta be a felvidéki magyar sajtónak Pozsonyban november 13-án.

 

 hirdetes_300x300  
Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója. Kép: Körkép.sk

 

Csibi Krisztina elmondta, hogy a Magyar Szórvány Napja nem a szórványosodás tragikumára próbálja ráirányítani a figyelmet, hanem arra buzdít, hogy anyaországiak, tömbben és szórványban élő magyarok tegyenek meg mindent egymásért és annak érdekében, hogy megállítsák, illetve ha egy mód van rá, megfordítsák ezt a folyamatot.

 

Ennek érdekében a már létező, pozitív szórvány példákra hívják fel a figyelmet. A nap folyamán több mint 100 vendég és fellépő fordul meg ezen a napon a Magyarság Házában. Olyan magyarok, akik tehetségükkel, kimagasló eredményeikkel, teljesítményükkel felhívták magukra a figyelmet és kivívták kortársaik és környezetük elismerését. Ők mutatkoznak be 18.00 órától a gálaműsorban a Duna Palota bálszínház termében.

 

„Mindennel készülünk, ami a magyarság, az identitás megtartásának szimbóluma lehet“

 

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Csibi Krisztina.

 

A rendezvényen a Felvidéket a Nyitragesztei Téliződ hagyományőrzői női éneklőcsoport, a Pogrányi Nagyharang hagyományőrző csoport, a Kútyika éneklőcsoport, a Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport és a gímesi Timorenská Szanella képivseli.

 

Úgyszintén fellép az idén Külhoni Magyarság Díjban részesült Vadkerti Imre is.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!