Itt a kormány, hol a kormány? – egyszerűsített, specifikus szlovákiai össznépi játék az „itt a piros, hol a piros tojás” mintájára, azzal a különbséggel, hogy a játékszabályokat ezúttal nem a néphagyomány határozza meg, hanem a játékosok saját belátásuk szerint maguk módosítják ilyen vagy olyan irányba. Akár mást is mondhatnak, mint amit aztán cselekednek.

 

Parasztvakítás bábukkal – Becsapós játék, úgy kell tenni, mintha minden kicserélődött és megváltozott volna a az adott rendszerben, miközben minden marad a régiben. Az eredeti játékosokat bábukra is lehet cserélni. Ahol már eleve bábuk voltak, ott nincs szükség a cserére.

 

Félrehallás, letagadás! – ez a játék főleg a magyarok által lakott területeken népszerű az országban. A parasztvakításhoz hasonló játék lényege, hogy mást kell mondani, mint amit gondolok, aztán azt kell cselekedni, amit gondoltam, és nem azt, amit mondtam. Ebből pedig ki kell találni, hogy ki vagyok!

 

 hirdetes_300x300  

Tojásjátékok: A húsvétot a böjt végeztével és a szép idő beköszöntével vidámság is jellemzi. A tojásgurítás egy szabadtéri játék. A kiválasztottak egy magaslatról gurítanak le a tojásokat, amelyeket a lent összegyűltek alamizsnaként elkapkodnak, aki kapja, marja alapon. A gurítók és kapkodók cseréje kizárt! A tojásokat pénzzel is lehet helyettesíteni.

 

Vicces játék a tojásösszeütés, melyet főleg koalícióba gyűlt fiúgyermekek játszanak a locsolkodás során összegyűjtött zsákmánnyal. Két szemben álló játékos kezébe fogott tojással igyekszik eltörni a másik tojását. A játéknak több változata ismert. Játszható úgy is, hogy az egyik játékos a kezében lévő pénzzel igyekszik a másik tojását betörni és így az eltört tojást megszerezni. Csalni is lehet fából, mészkőből, gipszből készült műtojással.

 

Az ellenzéki oldalon közismert szórakoztató húsvéti játék a záptojáskeresés és a tetemrehívás!

 

Komatálküldés vagy más néven komálás – Húsvét hétfőjén volt szokás a komatálküldés. Az Ipoly mentén a leányok ilyenkor azoknak a legényeknek küldtek tojást, akik farsangkor táncba vitték őket. Újkori szlovákiai változatát úgy játsszák, hogy a józan ész és közkívánság ellenére hűségesen ki kell tartani azok mellett, akik farsangkor (kormányalakításkor) táncba vittek! A komálás kifejezés lelki rokonságot is rejt magában a koalíciós partnerek között!

 

Húsvéti korbácsolás – Az ellenzéki legények húsvéthétfőn korbáccsal csapkodják meg a kormánypártiakat, miközben ezt mondogatják:

 

Keléses ne légy, bolhásos ne légy, esztendőre ne légy!

 

Kormányoldalról a válasz pedig:

 

Becsapom a népemet, elkergetem az ellenzéket! De még mindig itt vagyok, aranytojást akarok!

 

Húsvéti locsolkodás – elsősorban a kormányoldalon elterjedt népszokás az országban, ami részint egy legendára következtethető vissza, mely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták a zsidókat elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. Ezt a népszokást ezért főleg a kormánycsapattagok ápolják, és nem csak nőket locsolnak. Ennek kifinomultabb, egy egész tömeget érintő locsolkodás – bár sokak szerint ez egy durvább változat – a tüntetők vízágyúzása.

 

Parlament előtt jártam, nagy tömeget láttam, nem akart oszolni, szabad-e locsolni?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!