Nemcsak az autósok, hanem a kerékpárosok is gyakran megszegik az előírásokat a közutakon. Tavaly a rendőrség 3700 szabálysértést jegyzett fel, melyeket kerékpárosok követtek el. Több mint 1900 esetben az alkoholfogyasztás miatt büntettek.

 

„Az idei év első három hónapjában már 570 forgalmi kihágást jegyeztünk fel, ebből 330 esetben a kerékpáros alkohol befolyása alatt állt“

 

– nyilatkozta a rendőrség szóvivője, Denisa Baloghová. A kerékpárosok többsége több mint 1 ezreléket fújt.

 

A jogosítványt nem veszik el

 hirdetes_810x300  

 

Bár alkohol fogyasztása a kerékpárosok esetében bizonyos mértékig megengedett, de nem mindenhol. A legmagasabb megengedett érték fél ezrelék, de csak azon kerekesek esetében, akik községen belül, vagy kerékpárúton közlekednek. Ezen kívül ugyanolyan előírások érvényesek rájuk az alkohol tilalmát illetően, mint az autósokra.

 

Aki kerékpárra ül és többet iszik, akár 800 eurós büntetésre is számíthat, helyszíni bírság esetén a felső határ 650 euró.

 

A rendőrséget nem érdekli, hogy a kerékpáros rendelkezik-e vagy sem jogosítvánnyal.

„A rendőrség a kerékpárost nem büntetheti meg a jogosítvány bevonásával, vagy a vezetéstől való eltiltással. A kerékpározáshoz ugyanis nincs szükség jogosítványra,“ magyarázta Baloghová.

 

Ennek ellenére a kerekesekre ugyanúgy érvényesek a forgalmi előírások, mint az autósokra. Tehát mindenki, aki kerékpárra ül és az úttestre hajt, köteles ismerni legalább az alapvető forgalmi előírásokat, például a letérésre, előnyszabályra vonatkozóan.

 

Fontos továbbá, hogy amennyiben a kerékpárosok az úttesten haladnak, saját biztonságuk érdekében ne egymás mellett, hanem egymás mögött tegyék. Egymás mellett legfeljebb ketten a jelzett kerékpárutakon haladhatnak, de ott is csak akkor, ha nem veszélyeztetik a többi kerekest vagy görkorcsolyást. Amennyiben az egész család útra kell, a gyerekeknek a szülők előtt kellene haladniuk, hogy szem előtt legyenek.

 

Látni és látszódni

 

A kötelező felszerelés a kerékpárosok esetében a sisakot és a megfelelő világítást jelenti. Sisak csak lakott területen kívül kötelező, 15 éven aluli gyermekek esetében azonban mindenhol. Kerékpárúton haladva nem kötelező a sisak viselése.

 

További kötelező felszerelés a piros színű hátsó fényvisszaverő, ami helyettesíthető a hasonló célt szolgáló, és cipőre vagy ruhára erősített elemmel.

 

A kerékpár elején előírt kötelező felszerelés a fehér színű fényvisszaverő, a pedálokon és a küllőkön pedig narancssárga színben.

 

Fényvisszaverő használata még nem váltja ki a kötelező lámpát. Erre bármikor szükség lehet a környezeti körülmények megváltozása, például eső, köd vagy sötétedés esetén.

 

Ezért jó, ha a kerékpár elején fehér, hátul pedig piros lámpával is fel vagyunk szerelve.

 

Ugyanúgy előirt felszerelés rossz látási viszonyok között a fényvisszaverő ruházat.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!