Átadták az Izmiti-öböl felett átívelő Osman Gazi hidat Törökországban.

 

Az építmény az 1550 méteres pillérek közötti távolság tekintetében a 4. legnagyobb a világon, a forgalom előtt július 1-jén 0 órától nyílik meg. Teljes hosszúsága 2682 méter, szélessége 26 méter, pilléreinek magassága 252 méter. A gépjárművek számára 6 sáv található a felületén.

 

1,3 milliárd dollárba került

 

 hirdetes_810x300  

Az Izmiti-öböl megkerülése autóval 2 órába telik, komppal 1 órás út, míg a hídon keresztül mindössze 6 perc lesz az átkelés. A beruházási költség 1,3 milliárd dollárt  tett ki. A híd Dilovasi és Hersek településeknél kapcsolja össze az öböl két oldalát.

 

izmir way
Az Osman Gazi híd. Kép: maviboncuk.blogspot.com

Recep Tayyip Erdogan török elnök megnyitóbeszédében hangsúlyozta: Törökország az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kormányázása alatt „közlekedési forradalmat” élt át, 18 ezer 300 kilométer osztott pályás autóút épült. Úgy fogalmazott, hogy egyfelől a terrorizmus emberiség elleni támadásai fenyegetnek, másfelől örömteli fejlesztések valósulnak meg. Kiemelte, hogy tervbe van véve egy híd a Dardanellák felett is. Emellett büszkén hangoztatta, hogy a török állami légitársaság, a Turkish Airlines indít a legtöbb országba járatot a világon.

 

A terrorizmusra adott válasz

 
Binali Yildirim török miniszterelnök beszédében a „terrorizmusra adott legszebb válaszként” értékelte az Osman Gazi hidat. A politikus emlékeztetett: augusztus 26-án nyitják meg az I. Szulejmán szultán édesapjáról, Vitéz Szelimről elnevezett 3. isztambuli átjárót a Boszporusz felett.

 

hid2
Az Osman Gazi híd. Kép: Twitter

Az építkezés összesen 3 év 3 hónapot vett igénybe, a munkálatokban 7908 ember vett részt, 1568 gép dolgozott.

 

Stratégiai fontosságú építmény

 

A híd óriási jelentőséggel bír, mivel Törökország legnagyobb és 3. legnagyobb városa, Isztambul és Izmir közötti 9 órás utat 3,5 órára csökkenti, ha az egész útvonal elkészül. Az Izmiti-öböl átívelése ugyanis csak egy része az Isztambult Izmirrel összekötő autópálya-projektnek.

 

A terv 384 kilométer autópályát és 49 kilométer bekötőutat foglal magába, és jelenleg a projekt 64 százaléka van kész.

 

A híd északi végénél a közeljövőben pihenőhelyet alakítanak ki.

 

kawasaki
Kép: newsdog.today

 

Kenan Sofuoglu török gyorsasági motorversenyző csütörtök reggel rekorddöntő 400 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott át a hídon Kawasaki motorján.

 

MTI

 

Nyitókép: dailysabah.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!