A címben szereplő kérdést jelenleg az oktatásügyi minisztériumban dolgozók olyan csoportja próbálja megoldani, akik az aktuális rendszer megváltoztatásainak javaslataival foglalkoznak.

 

„Az új modellben a tiszteletbeli állásokat olyan gyakorlattal rendelkező szakmabeliek is betölthetnék, akik elfogadottak a tudományos és a pedagógiai körökben is”

 

nyilatkozta Peter Plavčan oktatásügyi miniszter. Ezekben a tiszteletbéli állsásokban olyan szakértők is dolgozhatnának, akik nem habilitált docensek, illetve kinevezett professzorok. Az oktatásügyi tárca az új modellben azt is fontolóra veszi, hogy megváltoztatja az egyes tanulmányi szakok támogatásait a tanszakok rendszere alapján:

 

 

„Ez azt jelenti, hogy az egyes szakoknak nem lesz szükségük olyan magas támogatásra, mint amit napjainkban a docensek és professzorok személyében kapnak meg”

 

mondta a miniszter. Az egyes szakok olyan szakmabeliekkel is garantálhatók lesznek, akik nem rendelkeznek docensi, illetve professzori titulussal.

 hirdetes_810x300  

 

„Amennyiben elkészül idén a főiskolákkal kapcsolatos törvényjavaslat, el tudom képzelni, hogy az új modell az elkövetkezendő két évben gördülékenyen kezdheti meg működését” pontosított Plavčan.

 

További szigorítások várhatók

 

Az oktatásügyi minisztérium idén májusban 26 olyan teljesítendő feladatot mutatott be, amelyeknek hozzá kellene járulniuk a főiskolák és a tudományok területén a változásokhoz.

 

Az akkreditációs rendszer megváltoztatásán kívül szigorítani szeretnék a főiskolák tudományos tevékenységeinek értékelését és elbírálását, továbbá szeretnék felülvizsgálni az egyes tanszakokat is. Mindemellett szigorítanák a tanulmányokhoz szükséges előfeltételeket is, amelyeket az eljövendő diákoknak kell teljesíteniük.

 

UCN.SK

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!