Február elején tartotta évértékelő közgyűlését a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Rimaszombatban. A szervezetről, annak tevékenységéről, éves programjáról kérdeztük Csémi Szilárdot, az SZMCS (nagyon szimpatikus) országos ügyvezető elnökét.

 

Bemutatná olvasóinak a felvidéki magyar cserkészetet?

 

A cserkészet 1914-től kezdve működik a Felvidéken. Szövetségünk 1990-ben alakult ujjá, jelenleg közel 1400 tagunk van, 38 cserkészközösségben dolgozunk. A régióban Füleken és Rimaszombatban vagyunk jelen. Rimaszombatban 1914-ben indult el a magyar cserkészet, 1991-ben alakultak ujjá, ma is erős bástyánk ez a csapat. Erősségeink többek között Kürt, Kassa, Dunaszerdahely, Léva és Fél-Szenc cserkészcsapatai is. Tagjaink jelentős része tíz éves kortól cserkészkednek, de vannak csapataink, ahol már öt éves kortól is el lehet kezdeni az óvodás cserkészetet. Koedukált nevelést folytatunk, a fiúk-lányok aránya kb. 50-50%

 

 hirdetes_400x285  

 

Mi a szervezet küldetése?

 

A cserkészetet Robert Baden-Powell brit altábornagy alapította 1907-ben Angliában, ahonnan aztán elterjedt az egész világon. Küldetése az ifjúság nevelése, a közösségtudat, a hitélet megerősítése, a családi nevelés kiegészítése, az önkéntesség erősítése, természetismeretre és a természet szeretetére való nevelés. Ezeket a célokat követjük ma is, kiegészítve az egészséges magyarságtudatra való neveléssel. Tevékenységeinket vezetőink kizárólag önkéntesen, játékos alapokon végzik, a csapatmunka erősítése mellett figyelemmel kísérjük az egyén fejlődését is.

 

Milyen az éves programjuk?

 

Az éves programunkat a közgyűlésünk határozza meg, amelyet az év elején tartunk cserkészvezetői konferenciával egybekötve. Az országos rendezvényeink közül márciusban következik a Nagybőjti Lelki Napok a hitélet területén, majd Nyékvárkonyban rendezünk Országos Akadályversenyt, amely a kiscsoportjainknak, azaz a cserkészőrsöknek egy ügyességi feladatokkal megtűzdelt gyalogtúrája.

 

 

Egész évben vezetőképzés folyik különböző korosztályok szerint. Az előfeladatokat a résztvevők otthon készítik el, ez alapján kapnak meghívást a táborokba. A nyári táborokat ősszel záróképzés követi. Ipolynyéken idén szövetségi nagytábort is rendezünk az egész Kárpát-medencei magyar cserkészet részvételével. Ilyen rendezvényt öt-hat évenként tartunk. Tizenegy napos lesz, vásári hangulattal, sportnappal, számháborúval, stb. Idén ősszel is rendezünk Métabajnokságot. Ez egy komoly bajnokság, nagyon szeretik a cserkészeink.

 

Természetesen ádventben ismét sok településre juttatjuk majd el a Betlehemi Békelángot. Bécsben vesszük át, ahova idén is Betlehemből fog megérkezni a láng.

 

Egyéb tevékenységük?

 

A partneri kapcsolatok ápolása terén elmondhatom, hogy Magyarország kormánya kiemelt partnerként kezel bennünket. Legfontosabb partnereink a Csemadok, a Pedagógusszövetség, a Szülői Szövetség, a fiatalok közül a KIK, FIRESZ, a Diákhálózat. Bekapcsolódunk a Kerekasztal és a Fórum intézet munkájába is.

 

 

A szlovák cserkészettel nagyon jó és korrekt a kapcsolatunk, több programot szervezünk együtt, legutóbb például Szencen. A füleki magyar cserkészeink a losonci szlovákokkal működnek együtt. Néhány éve Rimaszombatban a magyar mellett volt egy szlovák csapat is.

 

Roma cserkészeik is vannak?

 

Vannak csapataink, ahol vannak roma tagok, de az általában nem jellemző. Tapasztalataink szerint ha be is kapcsolódnak a cserkészetbe, kevés esetben maradnak sokáig aktív tagjai csapatainknak. Tudni kell viszont, hogy mi bármikor szívesen látjuk őket, mozgalmunk nyitott mindenki előtt faji, vallási, származási megkülönböztetés nélkül.

 

 

Miből tartja fenn magát a Cserkészszövetség?

 

Civil szervezet vagyunk, a pénzt elsősorban pályázatokból, adományokból kapjuk. A magyar kormány kiemelt intézményként kezel bennünket, ennek kapcsán az erkölcsi támogatáson túl anyagiakkal is hozzájárul működésünkhöz, rendezvényeink szervezéséhez. A szlovák kormánytól is kapunk támogatást, az Oktatásügyi Minisztériumtól egy megnyert 3 éves támogatási program alapján egyedüli magyar szervezetként. Ennek köszönhetően a helyi szervezeteink is közvetlen anyagi támogatáshoz juthatnak.

 

Mit üzen a gömöri fiataloknak?

 

A gömörieknek is, de minden 17-18 éves fiatalnak azt üzenjük, hogy bátran alakítsanak cserkészszervezeteket, nagyon kellenek az agilis fiatalok. Érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a központunkkal, mi mindenben segítünk.

 

 

Mede Géza   

Képek: Mede Géza, SZMCS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!