Épp egy éve, 2015. február 16-án indította be a Pro Civis társulás a szlovákiai magyar nyelvű elektronikus Törvénytárat, a www.törvénytár.sk portált. Az oldal célja, hogy magyar nyelven is elérhetővé tegye a hatályos szlovák jogszabályokat.

 

A felhasználóbarát törvénytár keresővel bír, a korábbi jogrend is megtalálható rajta, és  szükség esetén a jogszabályok szlovák nyelvű változtatai is könnyen megtalálhatóak.

 

Az induláskor összesen 65 törvényt és kormányrendeletet tartalmazott a Törvénytár, azóta fontos kódexekkel, törvénykönyvekkel gyarapodott, a magyar nyelven elérhető törvények száma 73-ra nőtt.

 

 hirdetes_810x300  

Közel hat éve fordítanak

 

Ma már fellapozható itt a polgári törvénykönyv, a munka törvénykönyve, a rekodifikált közbeszerzési törvény, a választójogi kódex, de azon legfontosabb jogszabályok is, melyek a helyi és regionális önkormányzatok munkáját szabályozzák.

 

 

A szlovák törvények magyarra fordításával nem egészen hat éve foglalkozik a Pro Civis társulás. Objektív okok miatt  a publikált törvények magyar változata nem minősül hivatalos és hiteles, hatóságilag elismert fordításnak.

 

„Kitűzött célunk, hogy a magyar nyelv hivatali kapcsolatokban történő használatát elősegítsük, terjesszük. Mert megtartani, fejleszteni, a művelt köznyelvet terjeszteni közösségünkben minden időben a megmaradásunkat segíti elő,”

 

fogalmazott Őry Péter, a Pro Civis elnöke.

 

15 ezer látogató

 

A társulás képviselői a Körkép.sk kérdésére az oldal látogatottsági adatairól is nyilatkoztak. Eszerint az indulás óta 15,5 ezer egyedi látogató kereste fel a portált 28 100-szor, összesen 68 ezer oldalletöltést generálva.

 

„Tekintettel arra, hogy egy eléggé specifikus oldalról van szó, nem várhatunk el valami óriási látogatottságot. Amit jó adatnak tartunk, hogy átlagban két és fél percet töltenek egy oldalon a látogatók, ami nem kevés, mutatja, hogy használják” – nyilatkozta a Körképnek Kállay András, a Pro Civis munkatársa.

 

A portál működését a Bethlen Gábor Alap és a Miniszterelnökség támogatja.

 

Körkép.sk/sajtóhír

 

Képek: Pro Civis

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!